In juli zagen we een inflatie van 10,3 procent (een record sinds 1975), in augustus zagen we het verder oplopen naar 13,7 procent en vandaag laat het CBS weten dat de inflatie van september op 17,1 procent uitkomt!

Dit inflatiecijfers gaat over Nederland en is berekend volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Het CBS schrijft dat we sinds de Tweede Wereldoorlog dit soort percentages niet meer hebben gezien. Maar als we kijken naar de inflatiecijfers van 1940-1945 dan gaat het om maximaal 15 procent. Deze 17,2 zou dus wel eens een zeer uniek record kunnen zijn.

Dat we een hogere inflatie zouden krijgen was natuurlijk al een tijdje duidelijk. De politiek blijft maar roepen dat het door de oorlog komt, maar de oorlog heeft het alleen verder aangewakkerd. Daarvoor was er al sprake van almaar stijgende inflatiecijfers. Want al meer dan een jaar is de inflatie in Nederland hoog. In augustus 2021 kwam de inflatie voor het eerst in lange tijd boven de 2 procent uit, daarna heeft het percentage eigenlijk een immer stijgende lijn laten zien.

Europese inflatie op 10 procent

De inflatie in de gehele eurozone blijft uiteraard ook gewoon stijgen, al gaat het iets minder hard dan in Nederland. Van 8,6 procent in juni, naar 8,9 procent in juli, naar 9,1 procent in augustus en nu 10 procent in september. Volgens EuroStat stegen energieprijzen in september met 40.8%, voedsel, alcohol en tabak steeg 11.8% en andere goederen stegen 5.6%. Services zagen een stijging van 4.3%.

Nostradamus wist het

Nostradamus (1503-1566) deed zijn vele voorspellingen in maar liefst elf boeken. Eerder voorspelde de ziener bijvoorbeeld de twee wereldoorlogen. In 2022 moeten we volgens hem oppassen voor torenhoge inflatie: “No abbots, monks, no novices to learn; Honey shall cost far more than candle-wax.”

Ernest Hemingway wist het

“Het eerste wondermiddel in de ogen van een slecht beheerde natie, is inflatie; het tweede een oorlog. Beiden zorgen voor een tijdelijke welvaart, maar brengen permanente schade met zich mee. Beiden zijn een uitvlucht voor politieke en economische opportunisten,” zo schreef de bekende Amerikaanse journalist en schrijver Ernest Hemingway.

Kaag wist niks

We schreven het al eerder: Sigrid Kaag als minister van Financiën was een SLECHT PLAN! Ook nu laat onze minister zien dat ze totaal incapabel is, doordat ze deze hoge inflatiecijfers niet heeft zien aankomen. “Het is vreselijk”, zei ze vandaag. “Het is echt extreem hoog.” Uiteraard wijst ze daarbij nog even op het pakket koopkrachtmaatregelen van 17 miljard euro, wat gepresenteerd is tijdens Prinsjesdag. Tevens wordt er nog hard gewerkt aan het energieplafond voor consumenten, maar inflatie is niet iets wat je kan blijven subsidieren.

“Je vraagt je af hoe erg het nog kan worden”, zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. Nou, we hebben wel een idee.

Het verschil tussen HICP en CPI

Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor hun ‘uitmuntende’ monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex. In Nederland is dat dus de CPI.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Update 6 oktober 2022: De inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) is in september opgelopen naar 14,5 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste cijfer ooit in Nederland gemeten!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *