Het Europese inflatiecijfer is in december gedaald naar 9,2 procent, maar dat is niet de hoeveelheid waarop analisten gehoopt hadden.

De Europese inflatie was 10,1 procent in november, dus het scheelt slechts een kleine procent. Dat blijkt uit een eerste raming van statistiekbureau Eurostat. De prijsstijgingen lijken daarmee af te vlakken, maar er is ook verontrustend nieuws.

Nederlandse inflatie

De Nederlandse inflatie was ook weer ietsje lager dan een maand eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat de prijzen in december 2022 gemiddeld 9,6 procent hoger lagen dan in december 2021. In geen ander land van de EU stegen de prijzen zo veel! De meeste economen denken daardoor dat we de piek in de inflatie inmiddels achter ons hebben gelaten, maar dat lijkt valse hoop. Dalende inflatie betekent immers dat de prijzen minder hard stijgen, maar ze stijgen nog steeds. Met een slordige 10 procent welteverstaan! En vergeet niet, een halfjaar geleden was 10 procent een recordpercentage dat we sinds 1975 niet meer gezien hadden.

Dat is vergelijkbaar met de inflatie over het hele jaar 2022, want die komt ook op ongeveer 10 procent uit. Voor 2023 is de verwachting dat de inflatie beduidend lager zal zijn. Het Centraal Planbureau rekent op 3,5 procent, De Nederlandsche Bank (DNB) denkt aan 5 procent. Dat is nog best een flink verschil, maar het is ook veel meer dan we voorheen gewend waren. De inflatie blijft dus relatief hoog, dat kunnen we wel stellen. Daarnaast

Energieprijzen dalen, voedselprijzen stijgen

Als we verder inzoomen op de inflatie dan zien we dat de energieprijzen daalden, maar de voedselprijzen bleven toenemen. De Nederlandse prijzen voor voedsel en dranken stegen zelfs met 14 procent in december, dat is nog harder dan in november. Dat komt waarschijnlijk doordat de prijzen van energie, die afgelopen zomer nog hoog waren, vaak vertraagd worden doorberekend.

De ergste prijsstijgingen in de supermarkt zijn achter de rug, maar we zijn er nog niet, zo voorspelt directeur Aart van Haren van supermarktketen Vomar in gesprek met persbureau ANP. Hij denkt dat ook dit jaar de prijzen van de boodschappen nog verder zullen stijgen. “Dan baseer ik me op de inkoopprijzen. De industrie rekent aan ons ook nog steeds hogere prijzen.”

Hoge inflatie gaat NIET weg

Philip Lane, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt dat de hoge inflatie niet zomaar zal verdwijnen, ook al verliest die aan kracht. Zijn redenatie is dat de lonen onvoldoende zijn gestegen om de opgelopen energieprijzen te compenseren. De komende jaren zullen de lonen dus nog verder stijgen, wat de inflatie hoog kan houden.

De cao-lonen stegen in 2022 met gemiddeld 3,2 procent, dat is het hoogste percentage in veertien jaar tijd. In veel andere sectoren is de loonstijging zelfs nog veel hoger dan dat gemiddelde. Die hogere lonen zullen bedrijven uiteindelijk doorberekenen en dat zal komende jaren zorgen voor hogere consumentenprijzen.

Zoals we al eerder schreven, het kan nog wel 10 JAAR duren voordat de inflatie laag is..


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *