Slecht nieuws: de geschiedenis leert ons dat als inflatie eenmaal toeslaat, het heel langer kan duren om terug te keren naar een normaal niveau.

Toen Paul Volker, de voorzitter van de Federal Reserve, in 1979 aantrad, duwde hij de Fed-rente naar een ongekende 20%, dat was 5% boven de vorige inflatie-piek. Toch duurde het nog twee jaar voordat deze extreme beleidsinterventie de inflatie tot de helft van het piekniveau had teruggebracht (tot 7%) en meer dan zes jaar om de inflatie op 2% te brengen. Dit schrijven de twee analisten Rob Arnott en Omid Shakernia in hun rapport History Lessons: How “Transitory” is Inflation? waarin ze ons wijzen op de inflatie-geschiedenis. In een meta-analyse van 67 gepubliceerde studies over wereldwijde inflatie en monetair beleid, werd eerder al ontdekt dat in 198 gevallen van renteverhogingen van 1% of meer, het ongeveer twee tot vier jaar duurde voordat een inflatiedaling van 1% werd bereikt.

Wie dus verwacht dat de inflatie het komende jaar snel zal dalen, heeft waarschijnlijk GEEN gelijk. De kans is 20 procent. Maar de kans dat de inflatie tien jaar lang hoog blijft is OOK 20 procent. Beide scenario’s zijn dus even realistisch.

Wat denkt de ECB en DNB?

De ECB denkt dat de hoge inflatie nog zeker anderhalf jaar gaat blijven. De centrale bank gaat voor de eurozone uit van 8,1 procent inflatie dit jaar, 5,5 procent volgend jaar en 2,3 procent in 2024.

De DNB wil de inflatie op middellange termijn terugdringen tot 2%. Hoelang deze “middellange” termijn is, is niet duidelijk.

Maar hoe lang duurt het gemiddeld?

De analisten hebben gekeken hoelang het gemiddeld duurt om de inflatie van 4% naar 2% te krijgen, van 6% naar 3%, van 8% naar 3% etcetera.

Van 4% naar 2% (of lager) lukt in 20% van de gevallen binnen een jaar. Dat klinkt hoopgevend, zoals we hierboven al aangaven, maar er is tegelijkertijd een 20% kans dat het tien jaar of meer duurt! De mediaan ligt bij 2,5 jaar.

Als de inflatie het niveau van 6% bereikt dan ligt de mediaan bij vijftien maanden om de inflatie terug naar 3% of lager te krijgen. Bij 8% stijgt dit exponentieel naar ruim tien jaar!

In de VS (en in Europa) ligt de inflatie inmiddels een jaar boven de 6%. Het laatste halfjaar was het meer dan 8%. Volgens de analyse van Research Affiliates duurt het dan tussen de 6 en 20 jaar om de inflatie terug te krijgen onder 3%. De mediaan ligt bij tien jaar.. Oeps.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kans dat de inflatie blijft stijgen. Zoals Elliott onlangs al aangaf; de huidige inflatie-trend zou kunnen leiden tot “wereldwijde maatschappelijke ineenstorting en burgerlijke of internationale strijd”.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *