Een zeldzaam Nederlands kwartje uit 1891 is afgelopen maandag geveild voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro. Volgens het veilinghuis is dat het hoogste bedrag dat ooit voor een Nederlandse munt is betaald.

Het gaat om een zilveren kwartje met de afbeelding van een destijds 10 jaar jonge koningin Wilhelmina. Veilingmeester Jacco Scheper noemde de munt voor aanvang van de veiling ’the holy grail’ onder de Nederlandse munten. De munt werd geslagen in het eerste jaar van haar regeerperiode. Het muntje weegt slechts 3,5 gram en verkeert volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in “onberispelijke” staat.

Er zouden maar twee exemplaren van dit kwartje zijn gemaakt. Het andere exemplaar bevindt zich in de collectie van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

De munt werd bij de veiling aangeboden door een Nederlandse verzamelaar. Bieden op de munt begon bij 300.000 euro. Zowel in de zaal als online werd flink geboden. Bij het slaan van de hamer, klonk er gejuich uit de zaal. De nieuwe eigenaar wil anoniem blijven, hij/zij nam online aan de veiling deel.

In de afgelopen 130 jaar is de munt vier keer eerder geveild, de laatste keer in 2001 voor 95.000 gulden. Vooraf was geschat dat de munt ditmaal zo’n vier ton op zou brengen. De nieuwe eigenaar heeft uiteindelijk 850.000 euro geboden. Samen met de veilingkosten komt de totale prijs uit op 1.045.500 euro.

Wat kunnen we van deze uitslag leren? Dat alles van schaarste een waarde heeft. En als er tegenwoordig iets NIET schaars is, dan is het geld..

Meer lezen? Deze 38 valuta werden waardeloos.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *