We schreven een maandje geleden al dat China en Rusland vechten tegen de dollar. Inmiddels zijn er diverse nieuwe ontwikkelingen.

Machtsverschuiving

Afgelopen weken werd in de VS een nieuwe bankencrisis ingeluid, die vanzelfsprekend ook naar Europa kwam overwaaien. Banken hebben door de rentestijging te maken met enorme ongerealiseerde verliezen op hun portfolio van staatsleningen en commercieel vastgoed. De centrale banken moeten daarom bijspringen door nog meer geld te lenen (tegen hoge rente). Het is een neerwaartse spiraal voor Westerse landen, die waarschijnlijk gaat zorgen voor een machtsverschuiving.

De huidige geopolitieke macht van de VS hebben ze te danken aan de centrale rol van de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse staatsleningen in het mondiale financiële systeem. De huidige bankencrisis laat dit systeem op haar grondvesten schudden. De Chinese leider Xi Jinping en de Russische President Poetin zien dit ook, zoals bleek uit de woorden van Xi: “Op dit moment zijn er veranderingen – zoals we die in 100 jaar niet hebben gezien – en wij zijn degenen die deze veranderingen samen aansturen.” Woorden die Poetin bevestigend beantwoordde.

De tijdsduiding van Xi is interessant, want die valt samen met de monetaire Conferentie van Genua in 1922, iets meer dan honderd jaar geleden. Daar werd de basis gelegd voor het huidige (door de dollar gedomineerde) monetaire systeem dat niet meer verankerd is aan goud, maar aan staatsleningen. Als we kijken naar de geschiedenis, dan is de houdbaarheid van een reservemunt/reservevaluta een cyclus die typisch ergens tussen de 80 en 110 jaar duurt. De tijd lijkt aangebroken dat de dollar zijn status moet opgeven.

De focus op goud

In 2021 schreven we al dat Rusland meer goud heeft dan Dollar-reserves. De Russische centrale bank koopt goud op uit haar lokale mijnen, iets wat ze al doen sinds ongeveer 2012. Ze hebben inmiddels dus een aantal zeer substantiële centrale bankreserves.

Rusland heeft sinds 2022 het beleid om zijn ural-olie te verkopen voor goud (of voor geaccepteerde valuta’s). Dit betekent dat Poetin in feite probeert een koppeling tussen goud en olie af te dwingen. Elk land met een grote voorraad goud of olie zou in een uitstekende positie verkeren en westerse fiat-valuta’s zouden kunnen worden gedestabiliseerd (zich op het eerste gezicht presenterend als inflatie).

Wat betreft China, die hebben waarschijnlijk gewoon goud op de internationale markt gekocht in een poging de yuan te ondersteunen. Omdat ze ‘de fabriek van de wereld’ zijn, hebben ze het geld om veel goud in te slaan. Daarnaast zijn ze hun Amerikaanse staatsobligaties in hoog tempo aan het verkopen!

Volgens de ‘World Gold Council’ was in 2022 de vraag naar goud het hoogst in meer dan tien jaar. De jaarlijkse vraag naar goud steeg met maar liefst 18% tot 4.741 ton, bijna op hetzelfde niveau als in 2011. Dat was vlak na de bankencrisis, een tijd met uitzonderlijke investeringsvraag.

Goud 2010-2022

Door de eeuwen heen stijgt de prijs van goud ALTIJD, omdat de beschikbare hoeveelheid fysiek metaal onvoldoende is om aan de liquiditeitsbehoeften van de mensheid te voldoen. Nationale valuta’s devalueren dus ten opzichte van goud. Dat is een feit.

In 2022 stegen de officiële goudreserves met een record van 1.136 ton, terwijl de buitenlandse valutareserves met een record van 950 miljard dollar daalden. Grote aankopen door centrale banken op alle continenten in de afgelopen jaren geven aan hoe centrale banken denken dat het systeem zich zal stabiliseren?

geschatte goudvoorraad 1950-2022

BRICS landen

Steeds meer ontwikkelingslanden in Afrika en Zuid-Amerika staan niet langer achter het Westen, maar staan ook open voor Rusland en China. De samenwerking tussen BRICS landen wordt dus steeds sterker en breidt zich verder uit. Zo hebben China en Brazilië inmiddels een deal gesloten om de Amerikaanse dollar te laten vallen bij transacties, ten gunste van hun eigen valuta. Dit zal China en Brazilië in staat stellen om handels- en financiële transacties uit te voeren en direct yuan voor reals uit te wisselen, of vice-versa, zonder hun valuta eerst naar de Amerikaanse dollar om te zetten. Deze aanpak zou de kosten verlagen en de bilaterale handel bevorderen.

China is de grootste handelspartner van Brazilië en ook de grootste exportmarkt. In 2009 overtrof China de Verenigde Staten als belangrijkste handelspartner van Brazilië en vandaag de dag is Brazilië de grootste ontvanger van Chinese investeringen in Latijns-Amerika.

Brazilië en Argentinië hebben al laten weten dat ze beginnen met voorbereidende werkzaamheden voor een gemeenschappelijke munt, dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot het op een na grootste valutablok ter wereld. We schreven al eerder dat er een realistische mogelijkheid is dat de BRICS landen een eigen wereldvaluta gaan starten, met als basis hun goudvoorraad.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *