Uit nieuw onderzoek blijkt dat Rabobank en ING miljarden lenen aan bedrijven die in verband worden gebracht met ontbossing.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs leenden Europese banken, pensioenfondsen en verzekeraars maar liefst 256 miljard euro aan bedrijven in sectoren die bossen en andere natuur bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan de rundvlees-, soja- en palmolie-industrie.

In de lijst met Europese banken die hier het meeste geld in staken, staan de Rabobank en de ING-Bank in de top 5. Zo leende Rabobank sinds het klimaatakkoord van Parijs minstens 28 miljard euro aan zulke bedrijven en ING minstens 21 miljard. Geen echte eer om bovenaan die lijst te staan, maar we wisten natuurlijk al dat deze banken weinig goeds doen.

Ook de Europese Unie is geen lieverdje. Sinds vorig jaar heeft de Europese Unie namelijk een Bossenwet. Deze wet moet ervoor zorgen dat er alleen producten op de Europese markt komen, waar geen bossen voor worden gekapt. Er is alleen een groot probleem met deze Europese Bossenwet: de regels gelden wel voor bedrijven, maar niet voor banken. De wet pakt geldstromen van banken naar bedrijven die bos en andere natuur vernietigen dus niet aan. Goed gelobbyd jongens!

Maar goed, dankzij onderzoek door een coalitie van NGO’s, waaronder Greenpeace en Milieudefensie, weten we steeds meer hoe de banken werken. En ze laten duidelijk zien dat de betreffende geldstromen zeer omvangrijk zijn. Daarom moeten er snel regels voor banken komen, want enige moraal is ver te zoeken. Milieudefensie is daarom onlangs al een rechtszaak tegen ING gestart.

NB: ook ABN AMRO staat in de Europese top 10..


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *