Enkele honderden aanhangers van Greenpeace en Extinction Rebellion hebben gisteren actie gevoerd bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Ze blokkeerden de hoofdingang, omdat ze willen dat de bank stopt met het financieren van industriële landbouw. Daarnaast wil men dat de bank de schade die is aangericht moet vergoeden.

Bij het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht was ook de politie aanwezig, maar die hield zich afzijdig. De klimaatactivisten stonden zowel voor de hoofdingang als de zijingangen van het kantoorgebouw, met trommels, spandoeken en vlaggen. Enkele demonstranten waren ook in de pilaren van het gebouw geklommen, deze klimmers lieten metershoge banners zakken met daarop de verwoestingen afgebeeld die Rabo al decennialang aanricht. Ook in Nijmegen, Rotterdam, Leeuwarden, Elst en Eindhoven werd actie gevoerd.

Greenpeace-directeur Andy Palmen zegt diverse boeren gesproken te hebben die veel last hebben van de werkwijze van de Rabobank. Als men minder koeien wil houden, dan gaan er bij de bank allerlei alarmbellen rinkelen. Hij wijst erop dat de Rabobank ondertussen nog steeds MILJARDEN euro’s winst maakt.

De Rabobank is de financiële architect van een uit de voegen gebarsten landbouwsysteem.

De actievoerders vinden het zeer kwalijk dat Rabobank lange tijd veel geld gestopt heeft in “megastallen, kunstmest, landbouwgif en de veevoederindustrie.” En dat is natuurlijk ook zo. Al eerder schreven we over een analyse, in opdracht van Greenpeace Nederland, die laat zien dat de Rabobank verantwoordelijk kan worden gehouden voor 3,1 miljard euro aan maatschappelijke schade. Dit komt door het aanjagen van de intensieve veehouderij en daarmee de stikstofcrisis.

Roos Saat van Extinction Rebellion spreekt van een geslaagde actie. “Drie jaar geleden stonden we met tientallen mensen bij dit kantoor. Vandaag kwamen we met honderden mensen in actie tegen het landbouwbeleid van de Rabobank. Deze beweging blijft groeien en Rabobank is nog niet van ons af.”


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *