Amerikaanse banken hebben steeds meer last van slechte leningen en hoge rentes.

Van de 18 geanalyseerde regionale banken, met activa variërend van $50 miljard tot $250 miljard, rapporteerden er vijftien een stijging in het aantal niet-rendabele leningen vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. De gemiddelde stijging was 80% meer dan in het derde kwartaal van 2022! Als we vergelijken met het vorige/tweede kwartaal van 2023 dan gaat het om 8% stijging, zo schrijft Yahoo Finance.

Veel van de Amerikaanse banken hebben te maken met een sterke toename van zogeheten non performing loans (NPL’s), dat zijn leningen met een betaalachterstand die mogelijk niet meer volledig worden afgelost. Daarom ziet men ook dat de afboekingen (een maatstaf voor onbetaalde schulden die als verliezen zijn afgeschreven) stegen bij 15 van de 18 banken, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

“Beleggers hebben zich erop voorbereid dat de krediettrends zouden verzwakken, maar dat was altijd theoretisch, terwijl we dat nu daadwerkelijk zien”, zegt David Chiaverini, een regionale en middelgrote bankanalist voor Wedbush. “Het zou heel goed kunnen dat we ons in de beginfase van een kredietcyclus bevinden”, voegde hij eraan toe.

De KBW Nasdaq Bank Index (BKX) daalde vrijdag met 2,3% en bereikte een niveau dat voor het laatst in september 2020 werd gezien, evenals tijdens het dieptepunt van de bankencrisis in maart dit jaar. Oorzaak lijkt de toenemende zorg over de toekomstige winstgevendheid van de sector, vooral als de rentetarieven nog enige tijd hoog blijven. De KBW Bank Index bestaat uit 24 grote en middelgrote banken in de Verenigde Staten. De daling is echter vooral afkomstig van de regionale banken, omdat die het hardst geraakt zijn door de gestegen rente.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *