De dominosteentjes beginnen te vallen… Zwitserse bank Credit Suisse is namelijk in de problemen gekomen door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Dit heeft geleid tot grote onrust op de financiële markten.

Door deze onrust zag Credit Suisse de afgelopen week zijn beurswaarde met een kwart dalen. Credit Suisse kreeg vervolgens een lening van ruim 50 miljard(!) euro van de Zwitserse centrale bank om overeind te blijven. Maar helaas, zelfs die lening kon niet verhelpen dat de aandelenkoers van de bank bleef dalen en dat klanten massaal hun geld opnamen. Jawel, een heuse Zwitserse bankrun!

Maar waarom Credit Suisse?

Al maanden lopen er klanten weg bij de Zwitserse bank, na verschillende schandalen. Vorig jaar liet men al weten een flinke herstructurering door te voeren, met vele ontslagen. Ook maakte de bank deze week bekend dat er fouten zitten in de jaarverslagen over de afgelopen jaren. Daar kwam bovenop dat een van de belangrijkste geldschieters (en 10% aandeelhouder), de Saudi National Bank, aangaf de bank niet meer financieel te willen helpen. Vooral dat laatste lijkt een nekslag geweest te zijn. Wat ook deels hun eigen schuld is, want met het bevriezen van Russische tegoeden heeft de Zwitserse bank hun USP de prullenbak in gegooid. De rijken der aarde zullen voortaan nog eens goed nadenken voordat ze hun kapitaal bij de Zwitserse banken parkeren.

UBS to the rescue

De Zwitserse bank UBS is zondag overeengekomen Credit Suisse te kopen in een historische door de overheid gesteunde deal, om zo hopelijk weer wat vertrouwen te geven aan de wereldwijde financiële markten. UBS heeft met de overname van Credit Suisse ook alle risico’s op de balans van die bank overgenomen. Daardoor stijgt nu ook de risicopremie op ‘credit default swaps’ op obligaties van UBS.

UBS betaalt 3 miljard frank (ongeveer 3 miljard euro) voor hun concurrent. Deze deal wordt volledig met aandelen betaald en omvat een uitgebreide overheidsgarantie en liquiditeitsvoorzieningen door de centrale bank. Op zich een zeer mooie deal voor UBS, want de afgesproken prijs per aandeel voor de overname is maar liefst 99% lager dan de hoogste koers van Credit Suisse (in 2007).

De Zwitserse Nationale Bank biedt 100 miljard frank liquiditeitssteun aan UBS, terwijl de regering een garantie van 9 miljard frank verleent voor mogelijke verliezen op activa die UBS overneemt.

We vallen in herhaling

Zoals we ook al aangaven bij het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank: de winsten zijn voor de banken, maar als het fout gaat, dan zijn de verliezen voor de maatschappij. In dit geval in de vorm van de Zwitserse Nationale Bank en de Zwitserse regering.

Niks aan de hand!

Volgens Jerome Powell hoeven we ons geen zorgen te maken: “our banking system is sound and resilient, with strong capital and liquidity”.

Volgens Mark Rutte is het “zeer onwaarschijnlijk dat we te maken krijgen met een nieuwe bankencrisis in de eurozone”.

Het doet ons een beetje denken aan Christine Lagarde, die in 2021 nog zei dat de hoge inflatie heel ’tijdelijk’ was.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *