De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen vier weken ruim 200 ton aan goudbaren en gouden munten met een totale waarde van 10,4 miljard euro verplaatst van de DNB-kluis in Haarlem naar het nieuwe Cashcentrum in Zeist.

Het goud (14.166 baren van ongeveer 12,5 kilo per stuk en 1006 bakken en kisten met gouden munten) en de bankbiljetten waren in oktober 2020 van het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam naar de voormalige gelddrukkerij van Joh Enschedé in Haarlem gebracht. Deze tijdelijke opslag in Haarlem was nodig vanwege de renovatie van het DNB-kantoor in Amsterdam.

Afgelopen weken is ‘ons goud‘ van Haarlem naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist gebracht. Ook de strategische voorraad bankbiljetten, (met een waarde van ruim 4,5 miljard) is naar Zeist gebracht. De Koninklijke Marechaussee was verantwoordelijk voor de beveiliging van de transporten, in nauwe samenwerking met politie en defensie. Inmiddels laat men weten dat de verhuisoperatie van goud en bankbiljetten succesvol is afgerond.

DNB Cash Centrum (DCC) in Zeist

Het nu volledig operationele Cashcentrum kunnen we ook wel het Nederlandse Fort Knox noemen. Met de bouw werd in het najaar van 2019 begonnen en oplevering volgde in september 2022. Met dit DCC heeft DNB een maximaal veilig en innovatief Cashcentrum, waar bankbiljetten worden gecontroleerd en gesorteerd. Vanuit het DCC levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders. Die brengen ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels. Er is tevens een Nationaal Analysecentrum in het DCC, daar worden valse bankbiljetten en munten onderzocht en geregistreerd.

De hoeveelheid goud die nu in het DNB Cashcentrum in Zeist ligt, bedraagt 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31% ligt opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York. De overige 38% van de goudvoorraad ligt in Londen en Ottawa.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *