Op dit moment is 20 procent van de betalingen met contant geld, tien jaar geleden ging het nog om 60 procent.

Banken willen ook liever niet dat we cash geld gebruiken. Steeds meer banken rekenen kosten als je wil pinnen of storten, zie de recente berichten van ABN en ING.

Het Nibud wil dat het gebruiken van contant geld zoveel mogelijk gratis blijft. Arjan Vliegenthart directeur Nibud: ‘Zolang er nog veel klanten zijn die contant geld gebruiken, moet je de klant daar niet voor laten betalen. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in maart 2020 in een onderzoek nog vast dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult.’

Met het verdwijnen van cash en het sluiten van steeds meer bankkantoren en geldautomaten, wordt het veel mensen steeds lastiger gemaakt. Denk aan ouderen, laagopgeleiden, mensen zonder internet en mensen met een handicap zoals doven of blinden. RTL Nieuws sprak met een aantal mensen die absoluut niet zonder contant geld kunnen. Denk aan glazenwassers en straatverkopers.

De EU wil geen cash
Contante betalingen van meer dan 10.000 euro voor transacties zoals auto-aankopen, huisverbeteringen of begrafenisrekeningen zullen worden verboden onder EU-regels. Het plan is om die regels binnen drie jaar in werking te laten treden. Dit verbod is gericht op het aanpakken van het witwassen van geld, maar heeft ook als doel om te sturen naar een steeds digitalere samenleving. Dat hangt natuurlijk samen met het feit dat de EU binnen een paar jaar een eigen digitale munt wil introduceren.

De zwaarste gebruikers van contant geld in de Europese Unie zijn Duitsland en Oostenrijk.

Ook Nederland is anti-cash
Op dit moment moeten ondernemers officieel melding maken als klanten vanaf 10.000 euro cash willen betalen. Het kabinet wil echter een verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro. Deze wijziging van de Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel
Contant geld is (en blijft hopelijk) een wettig betaalmiddel. Papiergeld en munten zijn zelfs het enige wettige betaalmiddel! Vroeger had je ook nog de chipknip, maar die is sinds 2015 niet meer in gebruik. Dus het is erg belangrijk dat mensen die met contant geld willen betalen dat ook kunnen. En hetzelfde geldt voor mensen/ondernemers die willen storten.

Zorg dat je altijd contant geld hebt
Nog steeds adviseert het Nibud om voor noodgevallen een bedrag van 50 euro contant geld in huis te hebben. En er zijn genoeg mensen voor wie het op stap gaan met contant geld beschermend werkt, omdat ze dan niet meer kunnen uitgeven dan ze bij zich hebben.

UPDATE 23 augustus 2023: Via rijksoverheid.nl worden we op de hoogte gesteld dat er een wetsvoorstel in de maak is om contante betalingen vanaf 3.000 euro te verbieden. Dit geldt voor alle kopers en verkopers van goederen. Als de nieuwe wet ingaat, mag u aankopen vanaf 3.000 euro niet meer contant betalen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *