Vanaf 1 juli 2021 moet je bij ABM Amro betalen als je meer dan 10.000 euro contant wil opnemen, voor studentenrekeningen ligt de grens zelfs op 6.000 euro.

Dat is sinds kort te lezen op de site van ABN Amro, onder de noemer “Wijziging tarieven en voorwaarden van de betaal- en spaarrekening“. De kosten die de bank in rekening zal brengen zijn vijf euro per transactie, plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag. Dit geldt voor iedereen die meer dan 10.000 euro per jaar aan contant geld opneemt. Deze nieuwe tarieven gaan in per 1 juli. ABN schrijft er zelf als volgt over:

U kunt altijd contant geld blijven opnemen en voor de meeste klanten blijft dit kosteloos. Alleen als u meer dan 10.000 euro per jaar contant opneemt, gaat u hiervoor een bijdrage betalen. Wij houden u per bankmail of post op de hoogte als u 50%, 75% of 95% van de grens van de tariefklasse bereikt. Zo weet u hoeveel ruimte u nog heeft voordat kosten worden berekend. [..] Voor studenten en jongeren gelden andere tariefklassen. De tariefklassen voor geld storten in Nederland en voor contant geld opnemen in het buitenland wijzigen ook.

En nog gekker: Dezelfde limieten gaan ook gelden voor het storten van contant geld. Dus als je teveel geld wil storten, dan zullen daar kosten over berekend worden.

Maar waarom?
De reden die gegeven wordt is dat men door deze aanpassingen wil stimuleren dat grote contante geldstromen digitaal gaan verlopen. Zo wil men helpen bij het bestrijden van financiële criminaliteit, zoals fraude en witwassen. De link met de onlangs uitgedeelde miljoenenboete aan ABN Amro is snel gelegd. Blijkbaar hebben ze wat geld nodig om dat bedrag terug te verdienen?

Een andere reden kan zijn dat cash geld (in tijden van crisis) gezien wordt als een veilige haven. Over cash geld betaal je immers geen negatieve rente. En vergeet niet dat banken in bepaalde landen (Griekenland, Cyprus) de mogelijkheid tot het pinnen van geld stop hebben gezet, dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Europese schuldencrisis. Op dat moment kun je als burger/consument niet meer bij je eigen geld. En ook nu, tijdens de coronacrisis, blijkt deze angst aanwezig. De waarde van alle eurobiljetten in circulatie steeg van 1,28 biljoen euro in februari 2020 naar 1,43 biljoen euro in februari 2021, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

Maar goed, ABN Amro vindt cash geld onveilig en het is makkelijker te gebruiken voor de verkeerde doeleinden. Vandaar dat ze bovenmatig gebruik van cash willen ontmoedigen. Het ontmoedigen van cash geld zou iets zijn wat banken en toezichthouders belangrijk vinden.

Dat is opvallend, want een paar jaar geleden noemde De Nederlandsche Bank (DNB) nog de diverse voordelen van cash geld. Men stelde dat cash algemeen bruikbaar en beschikbaar moet blijven. Zo is cash is het enige betaalmiddel dat vrijwel overal wordt geaccepteerd, het is het belangrijkste alternatief als er een pinstoring is en het is anoniem waardoor het de persoonlijke levenssfeer beschermt. Dat laatste is een erg belangrijk punt, waar ABN Amro nu heel makkelijk overheen lijkt te stappen.

Gebruik van contant geld wordt inmiddels steeds meer ontmoedigd, terwijl hier nog wel behoefte aan is. Zo vindt twee derde van de ruim 2100 deelnemers aan een poll van AvroTros Radar dat er in de eigen buurt onvoldoende mogelijkheden zijn om geld op te nemen. ‘Alsof je crimineel bent als je cash geld bent’, laat een deelnemer weten. Er verdwijnen ook steeds meer pinautomaten. ‘Ik moet speciaal naar een kleine supermarkt, iets kopen, en vragen of ik aub 50,- euro mag opnemen. Voor de dichtstbijzijnde pinautomaat moet ik eerst met de metro’, zo laat een andere deelnemer weten. Slechts 29% vindt dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om geld op te nemen.

In 2008 waren er nog ruim 9.500 geldautomaten in Nederland, in 2020 waren dat er minder dan 5000; bijna een halvering in de afgelopen 12 jaar.

Wat worden de exacte tarieven bij ABN Amro?
Voor een betaalrekening betaal je 5 euro per transactie plus 0,5% van het bedrag, als je geld wil opnemen. Als je geld wil storten dan betaal je 5 euro per transactie plus 1% van het bedrag. Bij een betaalrekening gaat dit om bedragen boven de 10.000 euro (per jaar). Bij een Studentenrekening ligt de grens op 6.000 euro en bij een Jongerengroeirekening ligt de grens al bij 2.000 euro! Alleen bij dat laatste geval betaal je bij storten minder; 2,50 in plaats van 5 euro.

abn amro tarieven juli-2021

Wat zijn de alternatieven?
Het is een optie om minder met contant geld te betalen, maar daarbij lever je uiteraard wel wat privacy in. Zo weten de banken exact WANNEER je iets koopt, WAAR je het koopt en ze kunnen over het algemeen een prima inschatting doen WAT je koopt.

Het nadeel bij de hiervoor genoemde ‘oplossing’ is dat je waarschijnlijk steeds meer geld op de bank hebt staan, wat over het algemeen steeds duurder wordt. Bijvoorbeeld door negatieve rente, maar ook door het toenemen van allerlei andere rekeningkosten. Oplossingen kunnen zijn om je geld te stoppen in edelmetaal of cryptocurrency.

Een andere optie is om van bank te wisselen. De vraag daarbij is of andere banken het voorbeeld van ABN zullen volgen…

UPDATE: het antwoord op die laatste vraag is JA! ING berekent met ingang van 1 oktober 2021 extra kosten door aan klanten die een gezamenlijke rekening hebben, aan klanten die vaker geld opnemen of storten dan gemiddeld en aan rekeninghouders die in het buitenland wonen. Ook de Rabobank zal vanaf september voor bepaalde pakketten pinkosten invoeren.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *