De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst in 5 jaar de rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief, de depositorente voor banken die geld stallen bij de ECB, gaat met een kwart procentpunt omlaag, van 4 procent naar 3,75 procent.

Sinds september 2019 heeft de centrale bank de rente niet meer verlaagd. Met renteverhogingen probeerde men de inflatie te beteugelen richting de gewenste 2 procent. En alhoewel de inflatie vorige maand op 2,6 procent uitkwam, hoger dan de meeste economen hadden verwacht, denkt men dat deze de komende maanden daalt richting de doelstelling. Daarnaast zal het meespelen dat de hoge rente van afgelopen tijd voor veel Europese landen een zeer zwaar blok aan het been was. Landen met een (hoge) staatsschuld moesten steeds meer rente betalen.

In een toelichting spreekt de ECB de verwachting uit dat de inflatie dit jaar gemiddeld op 2,5 procent zal uitkomen. Volgens de glazen bol zal in 2025 de inflatie uitkomen op 2,2 procent, om in 2026 op 1,9 procent uit te komen.

Wij zijn nogal sceptisch. Net zoals Philip Lane, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), die waarschuwde eerder dat een hoge inflatie niet zomaar zal verdwijnen, ook al verliest die aan kracht. Dit hangt nauw samen met de lonen. Als de lonen de komende jaren nog verder stijgen, zou dat de inflatie hoog kunnen houden. De cao-lonen stegen in 2022 met gemiddeld 3,2 procent, dat was het hoogste percentage in 14 jaar tijd. In 2023 zijn de cao-lonen zelfs met 6,1 procent gestegen (dus 2x zoveel); het hoogste percentage sinds 1982.

In veel sectoren is de loonstijging zelfs nog hoger dan dat gemiddelde. Die hogere lonen zullen bedrijven uiteindelijk doorberekenen en dat zal komende jaren kunnen zorgen voor hogere consumentenprijzen.

Zoals we al eens eerder schreven, het kan soms wel 10 JAAR duren voordat de inflatie laag is..


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *