ING is de grootste financier van olie, kolen en gas in Nederland. Het is dus niet vreemd dat Milieudefensie deze bank ter verantwoording roept en voor de rechter sleept.

Na de succesvolle uitspraak tegen Shell, waarbij het oliebedrijf wereldwijd de verantwoordelijkheid moet nemen om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen, is nu ING aan de beurt. Zoals verwacht overigens, want 3 jaar geleden schreven we al over deze volgende stap: banken die worden aangeklaagd door milieu-organisaties.

Alle culturele en sportorganisaties die gesponsord worden door ING weten dat de bank investeert in smerige zaakjes. Maar deze organisaties, zoals voetbalbond KNVB, het Rijksmuseum, het Nationaal Ballet en het Concertgebouworkest, blijven muisstil over de fossiele miljarden van ING. Terwijl ze zo veel impact kunnen hebben. Want als ING’s eigen relaties zich publiekelijk zouden uitspreken over het klimaatbeleid van hun bank, zou de druk een stuk hoger worden. Aangezien dat (nog) niet gebeurt, voert Milieudefensie de druk op.

ING blijft schermen dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel van hun algehele strategische richting is. Maar ondertussen wijzen ze liever naar andere banken en andere landen, want die moeten dan ook stoppen met fossiel. Het is net alsof je tegen een klein kind praat; “Ja maar hij doet het ook!” Het goede voorbeeld nemen willen ze niet, want dan zou ten koste gaan van de miljardenwinst.

Gelukkig gaf Natuurmonumenten vorig jaar het goede voorbeeld door hun sponsorrelatie met ING te verbreken. Dat ging niet vanzelf, maar was het resultaat van brieven, opinieartikelen en acties van kritische leden en Milieudefensie.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *