MicroStrategy werd bijna 35 jaar geleden opgericht en was vooral een minder bekend softwarebedrijf dat zich richtte op Business Intelligence (BI). Vanwege de enorme investeringen in Bitcoin komt het bedrijf steeds meer in de schijnwerpers.

Michael Saylor is vorig jaar afgetreden als CEO van MicroStrategy. Op dat moment was hij de langstzittende CEO van één bedrijf in de geschiedenis van Wall Street. Hij heeft verhalen gedeeld over CEO’s van andere bedrijven die probeerden de inflatie te verslaan en winstgevend te blijven door bedrijven te kopen, te fuseren met bepaalde bedrijven, aandelen terug te kopen, etc. Dat is volgens hem geen winnende strategie.

Ten tijde van Covid en de enorme creatie van geld (geldprinter zegt brrrrr), realiseerde hij zich dat wat hij ook deed, zijn bedrijf MicroStrategy zich in een slechte situatie bevond. Hij bedoelde hiermee dat het niet uitmaakt hoeveel uur hij zijn werknemers vroeg om te werken, of hoeveel werknemers hij inhuurde, het zou niet mogelijk zijn om de inflatie te verslaan. Omdat het geld dat ze verdienen en spaarden constant werd gedevalueerd. Daarom maakte hij een drastische beslissing en ging all-in op Bitcoin, wat niet kan worden gemanipuleerd of gedevalueerd.

Het wapen tegen inflatie?

In de huidige economische omgeving kan niemand de inflatie verslaan met alleen zijn inkomen. Je moet risico’s nemen zoals investeren in de aandelenmarkt, onroerend goed kopen, een bijbaantje hebben etc. Volgens de U.S. Inflation Calculator zou een item ter waarde van 1 dollar in 1913, nu ongeveer 31 dollar kosten (2023). De cumulatieve inflatie over de afgelopen 110 jaar is dan 3.000 procent! Je kan hier niet tegenop werken, je kan alleen ‘geluk’ hebben door de juiste investeringen te doen.

Bedrijven zitten in hetzelfde schuitje, ze kunnen dus fuseren, bedrijven kopen of aandelen terugkopen (zoals oa Apple doet). Maar zoals hierboven al uitgelegd, is dit geen duurzame oplossing. De strategie van Saylor is dat wel, hij bestrijdt de inflatiewind niet door door harder te peddelen, maar door een zeil (Bitcoin) op te zetten en de wind te benutten. Bitcoin is (nu nog) volatiel, maar zoals hij zegt: ‘volatiliteit is vitaliteit’. Waarmee hij wil zeggen dat normaal (fiat) geld stabiel is, maar gegarandeerd naar nul gaat vanwege het oneindige bijprinten, Dit terwijl Bitcoin volatiel is, maar gegarandeerd in waarde zal stijgen vanwege het strikt beperkte aanbod. Vergelijkbaar met goud.

MicroStrategy blijft maar Bitcoin kopen

Afgelopen week maakte het bedrijf bekend dat ze nog eens 14.620 BTC gekocht hebben voor ongeveer 615 miljoen dollar, tegen een gemiddelde prijs van 42.110 dollar per bitcoin. MicroStrategy heeft in totaal nu 189.150 Bitcoin in bezit, wat ze gekocht hebben tegen een gemiddelde prijs van $31.168 per Bitcoin. Deze Bitcoins zijn nu in totaal 8 miljard dollar waard! Terwijl het bedrijf ‘slechts’ 5,9 miljard dollar heeft uitgegeven om deze Bitcoins te kopen. Een winst van ruim 2 miljard!

De marktkapitalisatie van MicroStrategy (MSTR) bedraagt nu zo’n 8,5 miljard dollar, wat betekent dat 90% van de waarde ervan direct gekoppeld is aan hun Bitcoins.

De strategie van MicroStrategy

Maar waarmee koopt MicroStrategy telkens Bitcoin? Ten eerste doen ze dat met behulp van de winst. Het merendeel van de winst van afgelopen jaren is gebruikt om Bitcoins te kopen. Dat was een goede beslissing, want op de bank kreeg men 0% rente.

Daarnaast heeft MicroStrategy extra aandelen uitgegeven. Met die opbrengsten heeft men uiteraard ook Bitcoin gekocht. Daarnaast hebben ze afgelopen jaren leningen afgesloten (tegen extreem lage rente), om vervolgens dat geld te investeren in Bitcoin. De (financiële) afdeling die zich hiermee bezighoudt is genaamd MacroStrategy en is inmiddels omgevormd tot een speciale dochteronderneming. Dit bedrijf richt zich dus puur op de Bitcoin investeringen van MicroStrategy.

Is dit de toekomst voor meer bedrijven?

Waarschijnlijk wel. Eerder deze maand gaf het bedrijf GameStop de CEO Ryan Cohen, die als investeerder een soort beroemdheid is geworden, toestemming om bedrijfsgeld te gebruiken om aandelen/crypto te kopen. Het is echter lastig om als bedrijf zijnde, met grote hoeveelheden geld, Bitcoin te kopen. Momenteel zijn er alleen Bitcoin-futures-ETF’s, die bestaan uit contracten om Bitcoin te kopen en verkopen, maar niet uit de cryptocurrency zelf. Daarnaast kunnen investeerders zich inkopen in het Grayscale Bitcoin Trust, een fonds dat Bitcoin bezit en over-the-counter handelt in plaats van op een grote beurs. Maar goed, daar gaat waarschijnlijk snel verandering in komen. Vanaf begin 2024 maken beleggers zich op voor een golf aan Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s). Bedrijven kunnen dan via een ETF gaan investeren in Bitcoin. Hierdoor hoeven beleggers zich geen zorgen te maken over privésleutels, opslag of beveiliging. Ze bezitten eenvoudigweg aandelen in de ETF, net zoals ze aandelen bezitten in andere beleggingen. Op deze manier kunnen ze investeren in de cryptocurrency-markt zonder de complexiteit van het kopen en beheren van cryptovaluta te doorlopen. Er gaan daarom geruchten dat grote bedrijven zoals Apple of Microsoft, die veel geld op de balans hebben, op dat moment ook kunnen instappen via een ETF. Als dat gebeurt, dan gaat het om relatief grote bedragen, waardoor de koers snel kan gaan stijgen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *