Diverse centrale banken hebben vorig jaar opnieuw veel goud aan hun reserves toegevoegd, maar welke landen kochten het meeste van dit kostbare edelmetaal?

Het jaar 2023 is een record geweest, zoals we al zagen aankomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council die zijn vrijgegeven. De gemiddelde goudprijs steeg vorig jaar met 8 procent naar $1.940 per troy ounce, het hoogste gemiddelde ooit, wat de verwachtingen overtrof in een wereld van hoge rentetarieven. Het edelmetaal beter presteerde dan grondstoffen, obligaties en aandelen uit opkomende markten. In het vierde kwartaal was de totale vraag naar goud 8% hoger dan het vijfjarig gemiddelde, wat aantoont dat de belangstelling nog steeds significant is en dat men zich niet laat afschrikken door de hogere prijs.

2010-2023 gold purchase central banks

Centrale banken kochten in 2023 opnieuw veel goud, want het is nog steeds een veilige haven. Met in totaal 1.037 ton werd het record van 1.081 ton uit 2022 bijna geëvenaard. Met twee opeenvolgende jaren waarin meer dan 1.000 ton werd gekocht, is dit een bewijs van de sterke vraag naar goud. Centrale banken zijn sinds 2010 op jaarbasis consistente nettokopers geweest en hebben in die tijd ruim 7.800 ton opgekocht, waarvan ruim een kwart in de afgelopen twee jaar is opgekocht. Het overgrote deel van de aankopen bleef afkomstig van centrale banken uit opkomende markten, van wie velen de afgelopen jaren vaste kopers waren. Op de eerste plek staat de People’s Bank of China (PBoC) als grootste goudkoper, men rapporteerde een totale stijging van 225 ton aan goudreserves gedurende het jaar.

De Nationale Bank van Polen (NBP) was in 2023 de op één na grootste koper. Tussen april en november kocht deze centrale bank 130 ton goud, waardoor haar goudvoorraad met 57% toenam tot 359 ton. Net als bij de PBoC was dit het hoogste niveau van jaarlijkse aankopen van de NBP in recordtijd en overtrof daarmee het doel van 100 ton. In oktober gaf NBP-president Adam Glapiński aan dat hij graag zou zien dat goud 20% van de totale waarde zou vertegenwoordigen. van de internationale reserves van Polen (het huidige aandeel van goud bedraagt 12%).

Op de derde plek staat de Monetaire Autoriteit van Singapore, die voegde nog eens 77 ton toe aan haar goudreserves, waardoor deze op 230 ton kwam. Andere belangrijke kopers waren de Centrale Bank van Libië, die voor het eerst sinds 1998/99 haar goudreserves heeft uitgebreid door in juni 30 ton te kopen; de totale goudreserves bedragen nu 147 ton. De aankoop van 19 ton goud door de Tsjechische Nationale Bank was de hoogste jaarlijkse toevoeging ooit sinds 1993; De goudreserves van de Tsjechische Republiek bedragen nu 31 ton.

De Reserve Bank of India en de Central Bank of Iraq behoorden tot de andere banken die een ton of meer aan hun reserves toevoegden. Ook de Europese Centrale Bank zag haar goudreserves in januari met bijna 2 biljoen stijgen, maar dit was een overdracht van goud uit Kroatië, toen het land toetrad tot de eurozone.

Kazachstan verkocht het meeste goud, gevolgd door Oezbekistan en Bolivia.

central banks gold purchase 2023

Ook de vraag naar privé goudbezit nam toe, maar dan vooral voor munten, staven en sieraden. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, in het voorjaar van 2022, kopen steeds meer mensen goud als bescherming tegen geopolitieke risico’s en zogeheten ’tail risk’ of ‘black swan’ events.

Tot slot kunnen we melden dat de jaarlijkse goudmijnproductie steeg met 1 procent tot 3.644 ton, terwijl recycling met 9 procent steeg ten opzichte van 2022.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *