Goud is dit jaar bijna 10 procent gedaald (YTD), maar dat is op basis van de Amerikaanse Dollar. Als we de goudprijs analyseren op basis van andere valuta, dan blijkt het wel degelijk een goede investering!

Door stijgende rentes, geopolitieke onrust en angst voor een nieuwe recessie vluchten beleggers wereldwijd naar de US dollar. In het afgelopen jaar is de dollarindex al meer dan 22% gestegen, terwijl andere internationale valuta zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen hard onderuit gaan.

Onlangs daalde het Britse pond tot een historisch dieptepunt ten opzichte van de dollar, net als de Chinese renminbi. De pond zakte tot een wisselkoers van $1,05, waarna de centrale bank ingreep door staatsobligaties op te kopen.

De waarde van de Dollar is sinds de jaren ’80 niet meer zo hoog geweest ten opzichte van andere valuta als nu. Ter referentie; lees ook ons artikel over de Dollar Milkshake Theory. Het lijkt erop dat de stijging van de Dollar, en de daling van andere valuta, nog niet ten einde is.

Voor Amerikanen is de investering in goud dus niet perse een goede investering. Voor de inwoners van andere landen dan Amerika, of houders van andere valuta dan de Dollar, kan het echter wel de juiste beslissing zijn. En dan denken we vooral aan het Verenigd Koninkrijk.

Hieronder zien we een grafiek met de verschillende goudprijzen in bepaalde valuta. Er waren er slechts twee (de Dollar en de Braziliaanse real) die negatief zijn voor dit jaar. De andere valuta waren positief, wat inhoudt dat goud een goede belegging was geweest en een positief resultaat had gegeven (via etftrends.com).

goud in andere valuta - 2022

Nederlandse (en andere Europese) goldbugs hebben dus een goede deal aan goud. Ze staan in de plus. We moeten alleen de Japanners, Zweden en Britten voor ons dulden. Het beste voorbeeld van 2022 is echter de Turkse lira. Die staat niet in bovenstaande grafiek, maar is dit jaar al zo’n 52% gedaald. Goud is sinds het begin van het jaar dus in prijs verdubbeld, als we rekenen in lira. Vooruitziende Turkse beleggers hebben hier een goede investering gedaan.

Kijk dus niet te snel naar de algemene goudprijs, het is altijd relatief!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *