Dat is nog eens een verassing, het blijkt dat er een soort backup is voor de euro!

Tijdens het commissiedebat macro-economische ontwikkelingen in Europees perspectief van 8 september 2022 is op verzoek van Pieter Omtzigt gevraag om de Kamer vertrouwelijk te informeren over mogelijke noodscenario’s rond de Euro. Deze toezegging is tijdens het commissiedebat Eurogroep/Ecofinraad op 29 september nog eens herhaald. Vervolgens heeft de Kamer op 13 oktober nogmaals hierop aangedrongen. En jawel, driemaal is scheepsrecht, want gisteren heeft onze gewaardeerde minister van Financiën, Sigrid Kaag, laten weten dat ze de Kamer binnen enkele weken vertrouwelijk inzage zal geven in een samenvatting van de voorbereiding op crisisscenario’s rondom de Euro. Daarmee krijgt de Kamer inzage in de hoofdpunten van de voorbereidingen op een eurocrisis.

Deze scenario’s zijn volgens RTL Nieuws gemaakt tijdens of na de vorige grote crisis in de EU. In 2014 gaf toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ook toe dat er noodscenario’s waren gemaakt die in werking zouden treden als de euro ten onder zou gaan. Dat is blijkbaar de les die we hebben geleerd van de Griekse crisis: als één euroland op omvallen staat, dan is de hele eurozone (en dus ook de Euro) in gevaar.

Hulde aan Omtzigt

Het is opvallend dat er uberhaupt ‘een plan’ is, maar dankzij Omtzigt komt er telkens wat meer info op tafel. Al moeten we nog maar afwachten of dat noodscenario enigszins hout snijdt. Als de euro (bijna) al zijn waarde verliest, wat telkens realistischer lijkt te worden, dan kunnen er nogal wat dingen omvallen. Zoals de gehele maatschappij.

“Op dit moment zijn er grote spanningen en we zagen ze al even tot uitbarsting komen in het Verenigd Koninkrijk. Het is goed dat een overheid altijd goed voorbereid is op elk denkbaar scenario, ook als het scenario onwaarschijnlijk is”, zegt Omtzigt. “Als Kamerlid dien je de regering te controleren: is het juiste beleid aanwezig, worden de juiste scenario’s goed uitgewerkt?”

De Gulden komt terug?

Er zou zelfs een plan zijn gemaakt om in geval van nood weer een eigen munt in te voeren. RTL noemt het de Gulden 2.0, maar het kan van alles zijn. Op zich wel toevallig dat de cryptomunt Gulden onlangs haar naam heeft gewijzigd naar Munt Maar goed, volgens vele critici gaat het juist om plan van het WEF, die al langer schermen met een digitale euro of CBDC. De vraag is echter of dat soort plannen in 2014 al gemaakt zijn, we gokken van niet.

De geheimzinnigheid rondom de plannen is waarschijnlijk terecht, omdat ze eventueel tot grote onrust zouden kunnen leiden als ze op straat komen te liggen. Volgens minister Kaag wordt er daarom nooit over gesproken: “Want het is niet wenselijk om je crisisscenario in de openbaarheid te brengen. Niet alleen omdat het zeer speculatief is, maar ook omdat het raakt aan de buitenlandse betrekkingen en het invloed kan hebben op de kapitaalmarkt.”

Dat maakt het des te interessanter dat er nu wel wat informatie naar buiten komt. Plus het feit dat Kamerleden de plannen mogen inzien, zodat ze kunnen inschatten of die voorbereidingen wat waard zijn.

Krijgen we een soort Gouden Standaard?

Dat zou geen slecht plan zijn. En in onze ogen is het misschien ook het meest geloofwaardige plan. Deze week kwam er namelijk een zeer uitgebreid en goed onderbouwd artikel voorbij van Jan Nieuwenhuijs, die een eigen substack/blog bijhoudt onder de naam The Gold Observer. Hij claimt dat Europa al sinds de zeventiger jaren aan het voorbereiden is op een nieuwe globale Gouden Standaard.

Voor de mensen die het niet weten: de Gouden Standaard is/was een muntstelsel waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud is. Je kan dus niet zomaar geld bijprinten (het nieuwe normaal), zonder dat je daarvoor ook extra goud aankoopt. Het geld representeert dus echt waarde.

Meer lezen? Een digitale euro lost GEEN problemen op.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *