Sigrid Kaag is de eerste vrouwelijke minister van Financiën. Ze heeft geen enkele ervaring op dat vlak.

Als dochter van een musicus en een onderwijzeres werd Sigrid Kaag geboren te Rijswijk, na de middelbare school zwierf ze de wereld over. Ze studeerde in Cairo, Oxford en Exeter. Ze werkte onder andere bij Shell, Unicef en de VN. In 2017 was Kaag een vreemdeling als VN-diplomaat en wist ze de weg niet eens op het Binnenhof. In 2019 streek ze neer in haar nieuwe woonplaats; Scheveningen. Inmiddels woont ze net zoals Rutte iets dichter bij haar werk, in het Haagse Benoordenhout, wel zo praktisch.

Woke
Op 31 december 2021 werd bekend dat Sigrid Kaag de nieuwe minister van Financiën (en vicepremier van Nederland) wordt. Mevrouw Kaag maakte reeds deel uit van een verrotte bestuurscultuur en werd ooit weggestuurd als minister van Buitenlandse Zaken vanwege een dingetje met Afghanistan, maar komt nu als een boomerang terug. Maar dan wel op een plek waar ze absoluut geen verstand van heeft. Kaag heeft nul ervaring en opleiding op financieel gebied. En voor de duidelijkheid, het gaat hier waarschijnlijk om de belangrijkste ministerspost van dit kabinet. Is de keuze voor Kaag alleen omdat ze een vrouw is?

De uitdagingen
Stijgende schulden, stijgende inflatie en een monetaire crisis die al in de wachtkamer zit. Dat is het vooruitzicht voor de nieuwe minister van Financiën. Kaag zal die varkentjes wel even wassen. Iemand die het grootste deel van haar leven in het buitenland heeft gewoond, en dus geen enkel idee heeft wat hier in Nederland bij de gemiddelde burger speelt, gaat nu over onze financiën.

De staatsschuld
Iedereen weet dat er dankzij de gierende inflatie een verhoging van de rente aankomt. Het gevolg is meer kosten en een hogere staatsschuld. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde zelfs dat de plannen van het nieuwe kabinet de staatsschuld de komende jaren zullen doen oplopen. Tegen 2060 zou die schuld bij ongewijzigd beleid 92 procent van het bruto binnenlands product (BBP) bedragen. Banken en economen haasten zich om te roepen dat dat helemaal niet erg hoeft te zijn. Iedereen in (Zuid) Europa heeft een enorme staatsschuld, dus waarom mogen wij dat niet?

Nederland heeft inmiddels een schuld van een slordige 60% van het jaarlijkse BBP, volgens velen is dat reeds een zorgelijk percentage. Zodra de rente omhoog gaat zullen we financieel bloeden. Of we zullen de rente express laag proberen te houden, wat verdere inflatie weer in de hand werkt. Samengevat, het wordt potentieel een enorme clusterfuck.

Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vatte het mooi samen: “Er is geen reden om aan te nemen dat rentes niet weer omhoog kunnen. Dus moet je niet nu beleid voeren dat ervan uitgaat dat rentes laag blijven. Het is hetzelfde als je brandverzekering stopzetten, omdat je huis al 20 jaar niet is afgebrand.”

Geenstijl postte onlangs nog wat gratis tips voor Kaag: een vlaktaks tegen een laag tarief, geen Europese fiscale unie en zorg dat ECB eindelijk eens een gedegen monetair beleid gaat voeren. Jawel, we zijn het met ze eensch!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *