Nederland wil banken verplichten om alle transacties boven de 100 euro in een grote database onder te brengen. Dit is helaas geen grap, maar wel een catastrofale inbreuk op het privacyrecht.

Het wetsvoorstel is afkomstig van minister Kaag van Financiën en mede namens minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Het gaat over het verzamelen van ALLE banktransacties van ALLE Nederlanders in één database. Dat kan leiden tot “ongekende massasurveillance door banken“. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet dan ook grote bezwaren tegen het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen.

Met gezamenlijke transactiemonitoring kunnen banken beter ongebruikelijke transactiepatronen in beeld krijgen. De verwachting is dat dit leidt tot betere ‘hits’ en zodoende bijdraagt aan een effectievere aanpak van witwassen.

Klinkt leuk, maar op basis van het voorstel kunnen banken voor het eerst het betaalgedrag van alle Nederlanders op één gezamenlijke plek verzamelen en monitoren. “Deze voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver”, zegt AP-bestuurder Katja Mur. “Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden, samen met alle transacties van alle andere bankklanten in Nederland. Dit levert risico’s op voor jouw privacy. Je betaalgegevens laten je hele handel en wandel zien. Bijvoorbeeld of jij geld uitgeeft aan een politieke partij, religieuze instelling of psycholoog.”

Mur vervolgt: “Bovendien dreigt het gevaar van discriminatie en uitsluiting. We hebben eerder gezien dat algoritmes mensen kunnen stigmatiseren en in hokjes duwen. De vraag is of banken zich straks vooral gaan laten leiden door wat een computer ze vertelt.”

Iedereen is schuldig, totdat het tegendeel is bewezen?

Nee, het is juist andersom! Mensen zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar door iedereen standaard in de gaten te houden, wordt er aan dit fundamentele beginsel van de rechtsstaat getornd. Zijn wij allen terroristen? Zijn wij allen witwassers?

Volgens kwade tongen zou dit nieuwe wetsvoorstel trouwens een voorbereidende stap zijn op de implementatie van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Via zo’n “digitale euro” zouden alleen de kleinste betalingen anoniem blijven voor de centrale bank..

Europese maatregelen

Om witwassen te voorkomen, bestaan er overigens al Europese en nationale maatregelen. Die maken ook al vergaand inbreuk op de privacy van burgers. De AP heeft al eerder gewezen op de ruime reikwijdte van de Europese witwasmaatregelen (pdf). Het nieuwe, nationale wetsvoorstel komt daar nog eens bovenop.

Cash geld is SLECHT

Tot slot nog een laatste onderdeel van het nieuwe wetsvoorstel. Op dit moment moeten ondernemers officieel melding maken als klanten 10.000 euro (of meer) cash willen betalen. Er ligt al een tijdje een voorstel om dit bedrag te verlagen naar 3.000 euro en Kaag wil dit graag afvinken. Sterker nog, ze doet er een schepje bovenop. Ze wil een VERBOD op contante betalingen voor goederen vanaf DRIEDUIZEND EURO. Dit verbod moet ook gelden voor pandhuizen en kunsthandelaren, en voor transacties in en vanuit Nederland.

We pakken nog maar eens de toepasselijke quote uit dit artikel erbij:

Het zou voor iedere weldenkende burger een angstvisioen moeten zijn, een wereld waarin je uitsluitend met een plastic kaartje kan betalen. Geen aantoonbaar bezit, geen waardepapier maar slechts een reeks enen en nullen in een oncontroleerbare ondoordringbare wereld waar je als burger absoluut geen vat meer op hebt. Wat een macht gaat daar vanuit voor degenen die de nullen en de enen controleren en beheersen. Wat hebben ze ons dan bij de ballen. Natuurlijk dromen groepen mensen over die mogelijkheden tot totale controle van iedereen. Hoezeer de kansen toenemen op de verwerkelijking van dit monster valt af te lijden uit de reacties hier. Het interesseert mensen totaal niet wie of wat er zeggenschap of macht over hen heeft. Door wie of wat zij op welke moment dan ook gecontroleerd worden. “Doe maar, ik heb toch niets te verbergen”…..tot aan de dag dat ook zij ’s ochtends wakker worden en zich realiseren dat ze toch iets liever voor zichzelf hadden willen houden. Tja, dan is het te laat.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *