In principe moet elk euroland altijd en overal contante betalingen toestaan. Toen Duitse burgers voor een bepaalde overheidsdienst cash wilden betalen, kregen zij echter te horen dat dit niet kon. Tevens kregen ze een boete voor te laat betalen.

De Duitsers, Johannes Dietrich en Norbert Häring (voorvechters van contant geld), waren dan ook ‘not amused’ en legden de zaak voor aan het Europese Hof. Die hebben inmiddels een uitspraak gedaan, maar zeggen nu dat een lokale rechter zich erover moet uitspreken. “Wanneer de overheid een goede reden heeft om cash niet toe te staan, is het aan de Duitse rechter of de overheid al dan niet gelijk heeft”, verduidelijkte een woordvoerder van het Europees Hof van Justitie. Zo zou het bijvoorbeeld praktisch onuitvoerbaar kunnen zijn om iedereen contant te laten betalen, als het om te veel mensen gaat.

Slecht nieuws voor mensen die van privacy houden. In deze kwestie ging het om de betaling van een omroepbijdrage (kijk- en luistergeld), maar wat als het gaat om dagelijkse zaken, zoals een broodje bij de bakker of een flesje wijn bij de slijter? Als je alleen nog met een pinpas kunt betalen, maar je hebt geen bankrekening, dan kan je niet meer eten. Dit is dus nogal een gevaarlijk precedent.

Er is nog een klein beetje hoop, want de lokale rechter moet dus nu bepalen of het in dit geval ook echt “praktisch onuitvoerbaar” is. Tevens moet men vaststellen of het voor de betreffende consumenten heel lastig is om op een andere manier te betalen. Daardoor zou misschien toch nog een uitzondering op de uitzondering kunnen worden gemaakt.

Cash geld moet blijven
Euromunten en -biljetten blijven een wettig betaalmiddel in de landen van de eurozone, maar concrete manieren van betalen kunnen dus ook nationaal geregeld worden. Op Nu.nl zagen we een aantal interessante reacties, waarbij we onderstaande quote van Luther_Helzenbach u niet willen onthouden:

Het zou voor iedere weldenkende burger een angstvisioen moeten zijn, een wereld waarin je uitsluitend met een plastic kaartje kan betalen. Geen aantoonbaar bezit, geen waardepapier maar slechts een reeks enen en nullen in een oncontroleerbare ondoordringbare wereld waar je als burger absoluut geen vat meer op hebt. Wat een macht gaat daar vanuit voor degenen die de nullen en de enen controleren en beheersen. Wat hebben ze ons dan bij de ballen. Natuurlijk dromen groepen mensen over die mogelijkheden tot totale controle van iedereen. Hoezeer de kansen toenemen op de verwerkelijking van dit monster valt af te lijden uit de reacties hier. Het interesseert mensen totaal niet wie of wat er zeggenschap of macht over hen heeft. Door wie of wat zij op welke moment dan ook gecontroleerd worden. “Doe maar, ik heb toch niets te verbergen”…..tot aan de dag dat ook zij ’s ochtends wakker worden en zich realiseren dat ze toch iets liever voor zichzelf hadden willen houden. Tja, dan is het te laat.

Image-credit: Bruno /Germany via Pixabay


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *