Centrale banken kochten in het derde kwartaal van 2022 bijna 400 ton goud. Dat is een record en het is meer dan vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar!

Centrale banken en andere instituties kochten in Q3 van 2021 ongeveer 90 ton goud. In Q3 van 2022 was dat opgelopen tot 399 ton, een stijging van meer dan 300 procent. Sinds het begin van dit jaar hebben centrale banken in totaal al 673 ton goud aan hun voorraden toegevoegd. Dat is meer dan centrale banken normaal in een heel jaar kopen. Het is de grootste toename sinds 1967. Wat is de reden hiervoor? Komt het door de onzekere economische en geopolitieke situatie, of weten ze iets wat wij niet weten?

centrale banken kopen goud, Q3 2022

De goudprijs daalt

De LBMA-goudprijs (US$/oz) daalde in het derde kwartaal met 8%. Die daling was grotendeels een reactie op de kracht van de Amerikaanse dollar, omdat de Fed de rente verhoogde om de hoge inflatie tegen te gaan. De gemiddelde goudprijs in het derde kwartaal was echter slechts 3% lager op jaarbasis, wat beter aansluit bij de relatieve prestatie van vraag en aanbod tijdens het kwartaal.

Welke landen kopen het meest?

Volgens de World Gold Council (WGC) behoorden Turkije, Oezbekistan en Qatar tot de grootste gerapporteerde kopers tijdens het derde kwartaal. Turkije begrijpen we, gezien de gierende inflatie die daar heerst. Oezbekistan kunnen we ons ook nog iets bij voorstellen, gezien de link met Rusland en Oekraïne. Maar Qatar lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt?

Aan de andere kant blijkt dat niet alle officiële instellingen publiekelijk hun goudbezit rapporteren, of ze doen dat met een vertraging. Zo claimt de WGC in hun kwartaalrapport. Ze stellen dat deze aankopen mogelijk zijn toe te schrijven aan Rusland en/of China, omdat deze niet altijd op regelmatige basis rapporteren.

Rusland dreigde onlangs al om de EU te dwingen tot goudbetalingen indien men het land nog meer sancties zou opleggen.

Rusland koppelde de roebel aan goud

Poetin heeft een bodem onder de roebel (en de goudprijs) gelegd door de bereidheid om goud te kopen voor 5000 roebel per gram. Door de roebel aan goud te koppelen, probeert Rusland zijn valuta onafhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar. En dat lijkt te werken, de roebel is sterker dan ooit. Tegelijkertijd wil men de hoeveelheid goud vergroten. De volgende stap zou kunnen zijn om de munt formeel te koppelen aan goud en een mandje aan grondstoffen.

Er gaan wat dat betreft al langere tijd geruchten dat Rusland een eigen goudmarkt wil starten, als tegenhanger van de Londen Bullion Markt. Tevens zou er een mogelijkheid zijn dat de BRICS landen een eigen wereldvaluta gaan starten, met als basis hun goudvoorraad. Vandaar dat China bezig is met het aanleggen van een enorme goudreserve: “The gold is going from west to east […] So we are watching a transfer of wealth, and we’re seeing that transfer going to the communist states.”

En Europa dan?

Zoals we onlangs al schreven, mocht de euro ten onder gaan, dan zou het best kunnen dat er een nieuwe Gouden Standaard wordt ingevoerd. We tippen daarom nog maar eens het artikel van The Gold Observer. Daarin wordt geclaimt dat Europa al sinds de zeventiger jaren aan het voorbereiden is op een nieuwe globale Gouden Standaard. Leestip!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *