De Dollar Milkshake-theorie lijkt realiteit te worden. Tijd om even stil te staan bij deze theorie, die door Brent Johnson is bedacht.

In het kort

De Dollar Milkshake Theory legt uit hoe de Amerikaanse munt in waarde zal stijgen. De theorie gebruikt de milkshake als metafoor en legt uit hoe het financiële systeem als milkshake uit drie hoofdingrediënten bestaat:
– Het witte schuim (dat de activa vertegenwoordigt, oftewel de aandelenmarkt)
– De melk, suiker en room (geld bijdrukken, dus de FED die de liquiditeit toevoegt)
– Het rietje (de FED de liquiditeit opzuigt)

Wie is Brent Johnson?

Brent Johnson is vermogensbeheerder bij Santiago Capital en General Partner van het IceCap Strong Dollar Fund. Brent heeft een carrière van tientallen jaren in de financiële wereld achter de rug en was verantwoordelijk voor het beheer van miljarden dollars.

Brent staat inmiddels bekend om zijn Dollar Milkshake Theory, waarin hij een snel stijgende Amerikaanse dollar verwacht ten opzichte van andere valuta’s in de wereld. Hij zei dit al in 2018 en inmiddels lijkt hij gelijk te krijgen.

De Dollar Milkshake Theory

De enorme toename in liquiditeit (dankzij de geldpers) maken van de kapitaalmarkten een schuimige milkshake met verschillende valutasmaken (USD, EUR, GBP, YEN, RMB etc). De meeste schulden staan uit in Amerikaanse dollars, de wereld reservevaluta die nog steeds de internationale handel domineert. Daarnaast is de Amerikaanse economie relatief sterk ten opzichte van andere economieën. Hierdoor ontstaat er makkelijk een tekort aan dollars. Dit tekort wordt vooral voelbaar wanneer de Federal Reserve geen QE-, maar QT-beleid voert, de rente verhoogt en vervolgens een globale recessie of depressie veroorzaakt of versterkt. Dit zorgt voor deflatie. Een wereldwijde deflatie leidt vervolgens tot meer vraag naar dollars en daardoor een veel sterke dollar index (DXY). De dollar zuigt als het ware als een rietje de globale liquiditeit naar zich toe. Een sterke dollar en deflatie zijn uiterst problematisch aangezien onder andere de Amerikaanse staatsobligaties zullen worden gedumpt voor dollars, hetgeen de rente op de staatsobligaties zal laten toenemen. Dit zal de rente op de enorme Amerikaanse staatsschuld uiteindelijk onbetaalbaar maken. De landen met een zwakke valuta, economie en onbetaalbare dollarschulden zullen failliet gaan. De dollar zal uiteindelijk steeds meer in waarde stijgen ten aanzien van andere valuta, totdat het globaal financieel systeem en daarmee ook de Amerikaanse obligatiemarkt kapot gaat. De dollar index zal omhoog blijven gaan en uiteindelijk zelf als een supernova uit elkaar spatten. Dit omdat de meeste dollars alleen digitaal bestaan, en alleen als tegenpartij een bepaald risico vertegenwoordigen, en geen basisgeld (M0). Een gecoördineerde monetaire Bretton Woods reset of een nieuw Plaza Accord 2.0 is noodzakelijk. Landen zullen steeds meer gaan zoeken naar een alternatieve reservemunt.

TLDR; Omdat de wereld volledig wordt bestuurd door fiat-valuta’s (oftewel contanten waarvan de waarde niet wordt ondersteund door een fysiek goed zoals goud of zilver) verwacht Brent een enorme devaluatie van valuta’s over de hele linie. Omdat de VS een relatief veiligere, sterkere economie is, verwacht hij dat kapitaal naar de binnenlandse markten zal stromen. Uiteindelijk zal echter ook de Amerikaanse dollar sneuvelen.

Afgelopen maanden zien we dat de dollar steeds sterker wordt en de aandelenmarkten steeds harder dalen. Dus krijgt de theorie van Johnson steeds meer aandacht: “when DXY goes up, market goes down”.

De veilige havens?

Velen denken dat buitenlands kapitaal de dollar (en ook digitale dollars zoals USD stablecoins) op korte termijn zullen gebruiken voor kapitaalvlucht en als relatief veilige haven. Op langere termijn is dat natuurlijk niet houdbaar, als we Milkshake Theory mogen geloven. Dan komen andere ‘veilige’ activa zoals goud en bitcoin steeds vaker ter sprake. Brent Johnson had het hierover tijdens de Macro Voices podcast van vorige maand.

Tegen het einde van hun discussie maakten Erik (de gastheer) en Brent duidelijk dat het eigenlijk krankzinnig is dat de wereldmarkten in weze afhankelijk zijn van de grillen van een zeer select aantal mensen. In dit geval de centrale bankiers, in plaats van de miljarden mensen die op deze planeet leven. Het feit dat de wereld afhangt van mensen die volledig zijn losgekoppeld van de realiteit en niet de gevolgen van hun acties ondervinden, is een beetje verbijsterend.

De toekomst?

Erik en Brent beëindigden hun gesprek met een korte omweg om de volgende wereldreservevaluta te bespreken. Beide heren erkenden dat het waarschijnlijk een cryptocurrency zal zijn, maar dan geproduceerd door een van de regeringen of een coalitie van regeringen. Een CBDC dus, zeker geen bitcoin.

UPDATE 30 december 2023: DXY has dropped below 101, Milkshake is no longer served 🤔


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *