Er gebeurt veel in de wereld en daardoor zien we de dominantie van de dollar snel achteruit gaan. We zetten even op een rijtje welke landen onlangs hebben besloten om de Amerikaanse dollar in te wisselen voor de Chinese yuan en/of iets anders.

In een poging om te concurreren met de PetroDollar kwam China met de PetroYuan op de proppen. De valuta is bedoeld om te worden gebruikt voor oliehandel. In feite zijn de People’s Bank of China en de Centrale Bank van de Russische Federatie in 2017 overeengekomen om olietransacties in deze Chinese valuta uit te voeren via het platform van de Shanghai Oil and Natural Gas Exchange, de eerste stap op weg naar het omzetten van de yuan in een petrovaluta. Dit is gelukt. Op de Shanghai International Energy Exchange (INE) werd een product gelanceerd in de Chinese yuan renminbi (CNY, RMB), bekend als de “petroyuan”.

Hieronder de landen die de dollar inmiddels hebben ingeruild voor de yuan, of daar mee bezig lijken te zijn.

Brazilië

China en Brazilië hebben een deal gesloten om de Amerikaanse dollar te laten vallen bij transacties, ten gunste van hun eigen valuta. Dit zal China en Brazilië in staat stellen om handels- en financiële transacties uit te voeren en direct yuan voor reals uit te wisselen, of vice-versa, zonder hun valuta eerst naar de Amerikaanse dollar om te zetten. Deze aanpak zou de kosten verlagen en de bilaterale handel bevorderen.

Egypte

In augustus vorig jaar kondigde Egypte aan om obligaties in yuan uit te geven, in plaats van de dollars die men normaal gebruikt. Het Egyptische nieuwsmedium Mada Masr meldde in december dat Egypte bezig was 500 miljoen aan financiering van China te verkrijgen via yuan-obligaties.

India

Al zijn er wat tegenstrijdige berichten dat India op dit moment de yuan gebruikt voor betalingen, ze hebben vorig jaar wel olie uit Rusland gekocht in roebels. Iets wat voorheen gebeurde in Amerikaanse dollars. Er lijkt dus wel een verschuiving plaats te vinden.

Irak

De centrale bank van Irak heeft onlangs al laten weten dat men voortaan betalingen in yuan zal accepteren voor de internationale handel met China.

Iran

Iran is vooral geïnteresseerd in het verminderen van het gebruik van de dollar vanwege de Amerikaanse sancties tegen de Islamitische Republiek. Er is nog geen deal met China, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Iran en Rusland kondigden afgelopen augustus aan dat ze hun eigen valuta voor handel gaan gebruiken.

Kenia

De Keniaanse president heeft onlangs tegen burgers gezegd dat ze zich moeten ontdoen van Amerikaanse dollars. Hij zei dat rijke investeerders in het land verliezen zullen lijden als ze veel dollars vasthouden, omdat zijn regering maatregelen heeft genomen die ervoor zullen zorgen dat de vraag naar vreemde valuta in de komende weken zal afnemen. Hij merkte daarbij op dat een van deze maatregelen inhield dat de staat een regeling afrondde waardoor olie-importeurs de grondstof kunnen kopen met shilling in plaats van dollars. De invoer van gas/olie is goed voor 30% van de jaarlijkse inkomsten van het land.

I am giving you free advice that those of you who are hoarding dollars you shortly might go into losses. You better do what you must do because this market is going to be different in a couple of weeks.

Rusland

Rusland vertrouwt steeds meer op de roebel en de yuan voor grensoverschrijdende betalingen, financiering en meer. Zo is Gazprom voor de gasexport naar China omgeschakeld van de dollar naar de yuan en de roebel. Sommige Europese importeurs betalen nu ook in roebels. Dit komt recent natuurlijk door de westerse sancties die de toegang tot de dollar en de euro beperken, maar de trend was al jaren daarvoor gezet. Een voorbeeld daarvan is de Chinees-Russische Financiële Alliantie. In oktober 2015 hebben de Chinese Harbin Bank (een commerciële stadsbank) en de Russische Sberbank (de grootste spaarbank in Rusland) de Sino-Russian Financial Alliance opgericht als een non-profit organisatie voor grensoverschrijdende financiële samenwerking. Het primaire doel van de alliantie is het opzetten van een efficiënt mechanisme om de Chinees-Russische handel te ondersteunen, alomvattende bilaterale financiële samenwerking te vergemakkelijken en het gebruik van lokale valuta in bilaterale betalingen te bevorderen. Inmiddels is in 2017 officieel overeengekomen om olietransacties in de Chinese yuan uit te voeren, zoals hierboven toegelicht.

Saoedi-Arabië

Het kabinet van Saoedi-Arabië heeft inmiddels besloten om lid te worden van de Shanghai Cooperation Organization, een politieke en veiligheidsunie van landen in Eurazië, waaronder China, India en Rusland. Saoedi-Arabië heeft nu de status van dialoogpartner gekregen, als eerste stap voordat het volledig lidmaatschap wordt verleend.

UPDATE 26 april 2023: Voor het eerst in de geschiedenis haalt de Chinese yuan de Amerikaanse dollar in als meest gebruikte valuta bij grensoverschrijdende transacties in China. Het yuan-aandeel steeg tot een recordhoogte van 48%, een stijging vanaf bijna nul procent in 2010. Het Amerikaanse aandeel daalde tot 47%, een daling van 83% in dezelfde periode.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *