Het Amerikaanse begrotingstekort blijft oplopen, maar het lijkt steeds lastiger om dit gefinancierd te krijgen.

De markt voor Amerikaanse staatsleningen is de belangrijkste financiële markt ter wereld. Dit komt vooral doordat de rente op deze staatsleningen een fundamentele maatstaf is voor de prijsbepaling van vrijwel alle andere financiële activa. Vertrouwen in de Amerikaanse treasury markt is dan ook van cruciaal belang voor de stabiliteit van het mondiale financiele systeem.

Helaas is de staatsschuld van Amerika op dit moment buiten alle proporties, het is werkelijk bizar. Deze bedraagt namelijk zo’n 35 biljoen dollar! Tien jaar geleden was dit nog slechts de helft! En om het erger te maken: de rente blijft stijgen. Dus het wordt steeds lastiger om deze schuld in stand te houden. Ter illustratie: in 1972 lag de Amerikaanse 10-jaarsrente dik boven de 6%. Na de piek van de jaren ’80, toen de inflatie volledig uit de hand liep en de rente tot 15% steeg, liep de rente in één rechte lijn omlaag. Tot 2021, want vanaf dat moment begon de rente weer te stijgen. En snel ook. Al die tijd dacht Amerika (evenals andere overheden, gevolgd door consumenten) lekker goedkoop te kunnen lenen. Maar het wordt dus steeds lastiger om de rente te betalen, op dit moment ongeveer 1,75 biljoen per jaar!

Het vertrouwen in de overheidsfinanciën staat daardoor onder druk, vooral in de Verenigde Staten. Momenteel herfinanciert de Amerikaanse overheid haar schulden en begrotingstekort bijna volledig met zogenaamde Treasury Bills. Dit zijn staatsobligaties met zeer korte looptijden van 4 weken tot maximaal één jaar. Daarvan zag men de rentelasten op de staatsschuld in twee jaar tijd verdubbelen!

De komende manden zal een recordbedrag van 9,3 biljoen dollar aan Amerikaanse federale schulden aflopen. Dit moet dan tegen veel hogere rentetarieven worden geherfinancierd. Let wel; vier jaar geleden ging het nog maar om 4,6 biljoen dollar. Des schuld is in slechts vier jaar met maar liefst 4,7 biljoen dollar (102 procent) gestegen.

Nieuwe veilingen staatsobligaties

Afgelopen week waren er ook nieuwe veilingen van Amerikaanse staatsobligaties, maar deze zagen matig tot slechte resultaten. Om de schuld van bijna 35 biljoen dollar te financieren moet Amerika regelmatig staatsobligaties op de markt brengen. Als daar minder interesse voor is, dan gaan automatisch de rentes omhoog. De rente is immers het resultaat van vraag en aanbod.

Afgelopen week vielen de resultaten dus tegen. Dit ging echter om relatief kleine veilingen van staatsobligaties met langere looptijden, zoals 5 jaar ($70 miljard) en 2 jaar ($69 miljard). Daarnaast kwam er een derde tranche van 7-jarige staatsobligaties bij ($44 miljard).

China, Rusland en het Midden-Oosten

Veel landen beleggen in Amerikaans staatspapier, deze cijfers zijn decennialang gegroeid. Zo ook in China, omdat het land de dollars die het ontving vanwege exportoverschotten, grotendeels weer belegde in staatsleningen van de VS. China heeft in het eerste kwartaal van dit jaar echter een recordhoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties verkocht. Dit gebeurde eerder ook al (vooral sinds de oorlog in Oekraïne), maar het tempo waarmee het gigantische bezit van Amerikaanse staatsleningen wordt afgebouwd is nu verder versneld. Deze trend zien we ook bij andere belangrijke landen zoals Saudi Arabie en Rusland. Voor die laatste is het wellicht logisch, maar ook steeds meer andere (BRICS) landen voelen zich niet comfortabel bij het buitenlands beleid van Amerika. Want voor je het weet worden al je tegoeden bevroren, zoals ook bij Rusland gebeurde.

US Treasuries by China

Tot slot

Het blijft natuurlijk ongekend dat het Amerikaanse begrotingstekort telkens verder oploopt, ditmaal tot ongeveer 8 procent van het bbp. Nog meer bizar is dat een steeds groter gedeelte kortlopend gefinancierd wordt. Een mogelijke verklaring is dat er vanuit de markt minder bereidheid is om de Amerikaanse overheid voor lange tijd geld uit te lenen tegen de huidige rente, vooral vanuit het buitenland dus. Dit zegt iets over de verslechterde kredietwaardigheid van de VS en dat kan desastreuze gevolgen hebben als de rente hoog blijft en deze schulden binnen een jaar weer doorgerold moeten worden tegen nog hogere rentes.

30 year US treasury index

The 30-year US Treasury Return index is afgelopen 4 jaar 45% gedaald. Dat is het grootste verlies van 30Y Treasury van afgelopen eeuw!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *