Deze week is de langverwachte BRICS-bijeenkomst in Johannesburg. BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Verbonden aan de BRICS is de New Development Bank (NDB), maar wat doet die precies?

De NDB zou een alternatief moeten zijn voor Westerse organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Deze twee organisaties werden tijdens het Bretton Woods systeem opgericht, om zo de internationale rol van de dollar te versterken. Tegenwoordig worden ze echter in veel niet-Westerse landen met argwaan bekeken. Dat komt omdat het IMF politieke voorwaarden verbindt aan financiële hulp. De New Development Bank zegt dat niet te zullen doen..

Geschiedenis van de New Development Bank

Het idee van een BRICS-bank werd reeds in 2012 gelanceerd. Een jaar later, tijdens de 5e jaarlijkse ontmoeting in het Zuid-Afrikaanse Durban, besloten de vijf BRICS-landen de oprichting van de bank. Tijdens de 6de ontmoeting in Brazilië werd op 15 juli 2014 het document voor de stichting van de New Development Bank (NDB) officieel ondertekend.

In tegenstelling tot de Wereldbank, waar de stemverdeling gebaseerd is op de kapitaalinleg, heeft in de New Development Bank elk deelnemend land één stem. En belangrijker; geen enkel land heeft vetorecht. Bij de Wereldbank hebben de Verenigde Staten een veto.

Waarom was er behoefte aan een BRICS-bank?

De bank werd opgericht om de financiële en ontwikkelingssamenwerking tussen de vijf opkomende economieën te bevorderen. De vier oorspronkelijke BRIC-landen omvatten in 2014 een bevolking van meer dan 3 miljard mensen, oftewel 41,4% van de wereldbevolking! Ze bezitten meer dan een kwart van ’s werelds landoppervlak op 3 werelddelen, en vertegenwoordigen meer dan 25% van het wereldwijde BBP. Dit nieuwe machtsblok kan weerstand bieden tegen de dominante rol van de Verenigde Staten en dat moment komt steeds dichterbij.

De ontwikkeling van deze nieuwe bank kunnen we dan ook bestempelen als een integraal onderdeel van de ambitie van BRICS-landen om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. Naarmate meer landen deelnemen en geld inleggen, krijgt deze ontwikkelingsbank meer slagkracht om landen in problemen bij te staan.

Welke leden kunnen we nog meer verwachten?

Landen zoals Egypte, Bangladesh en de Verenigde Arabische Emiraten zijn reeds als leden toegelaten. Uruguay bevindt zich in de laatste fase van toelating. Maar er melden zich steeds meer landen. Zo hebben Saoedi-Arabië, Iran, Argentinië, Algerije, Bahrein, Indonesië en anderen hun wens geuit om mee te doen.

UPDATE: een paar uur na het verschijnen van dit artikel werd bekend dat er een uitnodiging is gestuurd naar Saudi-Arabië, Iran, Egypte, Argentinië, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten, om zich aan te sluiten bij de BRICS. De zes nieuwe deelnemers kunnen zich op 1 januari 2024 aansluiten, waarmee het de eerste uitbreiding is sinds 2010.

Hoe kunnen ze de dollar buiten spel zetten?

Een cruciaal aspect van de uitbreiding is het streven naar kredietverlening in lokale valuta, wat leden in staat stelt om risico’s en schommelingen in Amerikaanse rentetarieven en wisselkoersen te vermijden. Zo hebben China en Brazilië inmiddels een deal gesloten om de Amerikaanse dollar te laten vallen bij transacties, ten gunste van hun eigen valuta. Dit zal China en Brazilië in staat stellen om handels- en financiële transacties uit te voeren en direct yuan voor reals uit te wisselen, of vice-versa, zonder hun valuta eerst naar de Amerikaanse dollars om te zetten.

Het lijkt dus een doelstelling van de BRICS-landen om alternatieven voor de dollar te promoten, vooral in internationale handel.

We schreven al eerder dat er een realistische mogelijkheid is dat de BRICS landen een eigen wereldvaluta gaan starten, met als basis hun goudvoorraad. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot het grootste valutablok ter wereld.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *