Het wereldwijde netwerk voor banken, SWIFT, plant in de komende 12 tot 24 maanden een nieuw platform om digitale valuta van centrale banken te verbinden met het bestaande financiële systeem.

Ongeveer 90% van de centrale banken in de wereld ‘onderzoekt’ nu digitale versies van hun valuta. De meesten willen niet achterblijven vanwege de opmars van bitcoin en andere cryptocurrencies, maar worstelen met technologische uitdagingen. SWIFT’s hoofd innovatie, Nick Kerigan, zei dat de laatste proef, die zes maanden duurde en waarbij een groep van 38 leden van centrale banken, commerciële banken en afwikkelingsplatforms betrokken was, een van de grootste mondiale samenwerkingsverbanden was op het gebied van CBDC’s en ‘getokeniseerde’ activa. Dit vertelde Kerigan aan Reuters.

De SWIFT-test was erop gericht ervoor te zorgen dat de CBDC’s van verschillende landen allemaal samen kunnen worden gebruikt, zelfs als ze op verschillende onderliggende technologieën of ‘protocollen’ zijn gebouwd, waardoor het risico op fragmentatie van het betalingssysteem wordt verminderd.

Landen als de Bahama’s, Nigeria en Jamaica hebben al CBDC’s operationeel. China is vergevorderd met praktijkproeven met een e-yuan. De Europese Centrale Bank (ECB) is ook bezig met de digitale euro, terwijl de Bank for International Settlements, de overkoepelende groep van de mondiale centrale banken, meerdere grensoverschrijdende tests uitvoert. De ECB besloot in november 2023 om door te gaan met de voorbereidingen van een digitale euro, ook al is daar veel weerstand tegen.

Het belangrijkste voordeel van SWIFT is dat het bestaande netwerk al bruikbaar is in meer dan 200 landen en meer dan 11.500 banken en fondsen verbindt die het gebruiken om elke dag miljarden dollars te versturen. Dit is echter meteen het grote nadeel van SWIFT, want het was deze club die de meeste Russische banken van zijn netwerk afsloot als onderdeel van de Westerse sancties tegen de invasie van Oekraïne. Dus hoe onafhankelijk is dit systeem? Wordt Amerika ook afgesloten als ze een land binnenvallen, of geldt die regel alleen voor niet-Westerse landen? Kerigan zei dat dit soort stappen nog steeds zou kunnen plaatsvinden in een nieuw CBDC-systeem, maar betwijfelde of dit landen ervan zou weerhouden zich bij de club aan te sluiten.

De planning van SWIFT om in 2025/2026 een werkend systeem te hebben, komt overeen met de planning van de ECB. Die noemde reeds in 2021 dat men zich richtte om voor 2026 een digitale munt te lanceren.

Meer lezen? Een digitale euro lost GEEN problemen op!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *