Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), vindt Bitcoin ‘funny business’. Ze zei dat de digitale munt “zeer speculatief” is en gereguleerd moet worden. Ondertussen is men druk bezig met een eigen munt. Dubbele agenda anyone?

De digitale euro
De digitale euro is de beoogde opvolger van contant geld, ook al benadrukt de ECB dat de munten en bankbiljetten zullen blijven bestaan. Tuurlijk benadrukken ze dat, maar ondertussen zien we steeds minder pinautomaten en wordt het steeds moeilijker om contant af te rekenen. Het doel van de ECB is om binnen vijf jaar een digitale euro te kunnen lanceren, zo zei Lagarde vandaag op de conferentie van Reuters Next. Tot die tijd zal men moeten zorgen dat Bitcoin niet te belangrijk wordt. Daar zijn diverse manieren voor, zoals extra regelgeving.

De ECB toonde in oktober 2020 reeds een rapport (PDF) over de digitale euro, ook wel Central Bank Digital Currencies (CBDC) genoemd. Dit nieuwe digitale geld moet, net als contant geld, door de centrale bank zelf in omloop worden gebracht. Voordeel is dat men vanaf dat moment ook centraal kan monitoren wat er allemaal gebeurt met ons geld. Deze informatie is nu voorbehouden aan de gewone/commerciële banken, die kunnen exact zien waar, wanneer en wat we pinnen.

Rusland en China doen ook onderzoek naar een digitale variant op de roebel en de yuan. China is al redelijk ver en zou inmiddels al ruim 4 miljoen transacties hebben uitgevoerd met de digitale yuan.

Lagarde is geen fan van Bitcoin
Christine Lagarde is sinds november 2019 de president van de Europese Centrale Bank. Tijdens een van haar allereerste persconferenties voor de ECB, was ze al negatief over Bitcoin: ‘Mijn persoonlijke overtuiging is dat, gezien de ontwikkelingen, niet zozeer bitcoin, maar in de stablecoin projecten potentie zit.’


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *