In de afgelopen 5 jaar was de Russische Centrale Bank ’s werelds grootste goudkoper. Voor het eerst in de geschiedenis bezit Rusland nu meer goud dan Amerikaanse dollars.

Je leest het goed, Moeder Rusland heeft voor het eerst in de geschiedenis meer goud dan dollars in haar reserves. Dat blijkt uit dit rapport (PDF) van de Russische Centrale Bank (CBR), wat afgelopen week is vrijgegeven.

De cijfers zijn van juni 2020, maar komen nu voor het eerst naar buiten. Het blijkt dat dollars een aandeel van 22% vertegenwoordigden in de reserves van Rusland, terwijl goud een aandeel van 23% heeft (of had). Die hoeveelheid goud staat gelijk aan een waarde van 583 miljard dollar.

Ter vergelijking, in 2018 hield de centrale bank nog meer dan 40% van haar reserves aan in dollars. Deze verschuiving is wat dat betreft geen verrassing, maar onderdeel van een langetermijnstrategie van Rusland om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse munt.

En de Euro dan?

Ook de Euro is sterk vertegenwoordigd in de reserves van Rusland (29,5%), zei het ietsje minder dan in 2019 (30,6%). Rusland gebruikt de Euro steeds vaker in het handelsverkeer met China en Europa. De Euro heeft de rol van de Amerikaanse dollar dan ook overgenomen als meest gebruikte betaalmiddel in het internationale handelsverkeer, zo bleek eind 2020 uit cijfers van SWIFT. Dat is voor het eerst sinds februari 2013.

De Euro wint om diverse redenen aan populariteit als reservemunt. Dat komt niet alleen doordat meer landen de Euro hebben ingevoerd, maar ook door politieke ontwikkelingen. De Verenigde Staten zetten de dollar steeds vaker in als politiek drukmiddel, waardoor men zich nou niet exact populair maken.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *