De digitale euro gaat vanaf 1 november officieel de voorbereidingsfase in. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week, na twee jaar onderzoek, besloten om de volgende stap te nemen.

Dit volgt op een onderzoeksfase die begon in oktober 2021 en resulteerde in een ontwerp voor een digitale euro (pdf). De digitale valuta zou breed toegankelijk moeten zijn voor burgers en bedrijven. Het zou als een vorm van digitaal contant geld moeten dienen voor alle betalingen in het eurogebied, zowel online als offline. De digitale euro wordt ook wel een Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd.

Maar wat is de volgende fase?

De zogenaamde voorbereidingsfase begint op 1 november 2023 en zal twee jaar duren. Tijdens deze fase wordt het digitale euro-reglement definitief gemaakt en worden partijen geselecteerd om het digitale euro-platform en de benodigde infrastructuur te ontwikkelen. Er zullen tests en experimenten worden uitgevoerd om te voldoen aan de eisen van het Eurostelsel en gebruikersbehoeften, met inbegrip van gebruikerservaring, privacy, financiële inclusie en milieu-impact.

Overigens is er nog steeds geen akkoord voor deze digitale euro. Dat besluit wordt pas genomen nadat het wetgevingsproces van de Europese Unie is afgerond. De digitale euro zou de efficiëntie van betalingen in Europa moeten bevorderen, privacy waarborgen en concurrentie en innovatie in de Europese betalingssector stimuleren. Onzin natuurlijk, want de huidige euro (zowel digitaal als cash) voldoet al. Een eventuele nieuwe variant kan nooit extra privacy bieden. Edward Snowden noemde CBDC’s zelfs een cryptofascistische valuta en een ‘evil twin’. Toch blijft de ECB benadrukken dat het project transparantie en samenwerking met stakeholders hoog in het vaandel heeft staan.

Ook de DNB heeft er een mening over. Een voordeel van de digitale euro is volgens DNB dat die wordt uitgegeven door een centrale bank. “En die kan nooit failliet gaan. De digitale euro biedt daarom een betrouwbaar betaalmiddel voor iedereen.” Tja, in principe klopt dat, maar een Centrale Bank kan wel verlies maken. En dat verlies moet de overheid bijleggen, dus uiteindelijk betaald de burger (wederom) de kosten.

Maar waarom hebben we een digitale euro nodig?

Volgens DNB is het niet de bedoeling dat de digitale euro al het andere geld gaat vervangen. DNB benadrukt dat het gaat om een extra betaalmiddel. “Naast bijvoorbeeld je mobiel, bankpas, creditcard of contant geld.”

Vooral vanuit de hoek van de ‘wakkeren’ is er veel kritiek op dit project, omdat digitaal geld altijd traceerbaar is en de privacy van de gebruikers niet kan worden gewaarborgd. Bovendien zijn er grote zorgen over de programmeerbaarheid van dit nieuwe digitale geld, waardoor het bijvoorbeeld niet besteed mag worden aan bepaalde zaken of dat het een beperkte ‘houdbaarheidsdatum’ krijgt.

Digitaal centralebankgeld is voor centrale banken niet alleen de beoogde opvolger van contant geld, maar ook een alternatief voor de vele digitale betaalsystemen van banken, cryptocurrencies en fintech bedrijven. Klinkt leuk, maar we schreven het al eerder: een digitale euro lost GEEN problemen op!


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *