De afgelopen dagen kwamen een aantal zeer interessante statements naar buiten, vooral vanuit China en Rusland.

China

Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde op 20 februari 2023 een artikel met de titel “US Hegemony and Its Perils” (De Amerikaanse hegemonie en zijn gevaren). In het zeer uitgebreide artikel uit China zeer felle kritiek op de rol die de Verenigde Staten spelen als wereldmacht. Onderwerpen zijn onder andere het roekeloos gebruiken van geweld (militair), het plunderen en uitbuiten (economisch) en het gebruiken van censuur en verspreiden van valse narratieven (cultureel). De gehele vertaalde tekst is HIER te lezen en dat kunnen we zeker aanraden.

Rusland

Een dag na het artikel/statement van China, op 21 februari 2023, hield de president van de Russische Federatie zijn jaarlijkse toespraak. Vladimir Poetin deed dit in Moskou, in de Gostiny Dvor, voor het Russische parlement. De tekst van zijn toespraak is openbaar gemaakt door het Kremlin en bevat eenzelfde kritiek tegen de Verenigde Staten. Poetin benadrukte daarbij dat Amerika de oorlog is begonnen, en Rusland heeft vervolgens geweld gebruikt. Hij geeft aan dat het doel van het Westen een grenzeloze macht is. Het Westen heeft al meer dan 150 miljard dollar uitgegeven aan steun en bewapening van het regime in Kiev. Ter vergelijking: volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben de G7-landen in 2020-2021 ongeveer 60 miljard dollar uitgetrokken voor de hulp aan de armste landen ter wereld. Bizarre cijfers! Ook zouden volgens Amerikaanse deskundigen(!) bijna 900.000 mensen zijn omgekomen en zijn meer dan 38 miljoen mensen vluchtelingen geworden als gevolg van de oorlogen die de Verenigde Staten sinds 2001 zijn begonnen.

Poetin zegt dat de Russische zakenwereld haar logistiek opnieuw heeft opgebouwd en de banden heeft versterkt met verantwoordelijke, voorspelbare partners. Dat zijn er veel, zo benadrukt hij. Tevens merkt hij op dat het aandeel van de Russische roebel in de internationale betalingen ten opzichte van december 2021 verdubbeld is. Rusland zal dan ook “blijven samenwerken met partners om een duurzaam, veilig systeem van internationale betalingen te creëren, onafhankelijk van de dollar en andere westerse reservevaluta’s die onvermijdelijk hun universele karakter zullen verliezen onder een dergelijk beleid van westerse elites en leiders.”

Dat en meer is te lezen in de vertaalde tekst van de toespraak, welke we wederom kunnen aanraden. Door deze toespraak te lezen ontstaat meer inzicht in de geopolitieke situatie en de oorlog die op dit moment gaande is.

Irak

Enigszins relevant, maar de centrale bank van Irak heeft inmiddels laten weten dat men voortaan betalingen in yuan zal accepteren voor de internationale handel met China. Door een schaarste aan dollarreserves is het nu aantrekkelijker geworden om de Chinese munt te gebruiken. De centrale bank kan dit soort betalingen faciliteren door meer reserves in yuan aan te houden en deze te verstrekken aan Irakese banken. Bedrijven kunnen deze yuan gebruiken om goederen en diensten uit China te betalen.

Het bevestigd maar weer dat steeds meer landen overstappen op de Chinese yuan als alternatief voor de dollar en de euro in het internationale betalingsverkeer. De Russische centrale bank maakt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ook veel meer gebruik van de yuan voor handel met China.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *