De grote Nederlandse banken lijken gezonder dan ooit. Maar dat komt vooral door de rente, die niet wordt teruggegeven aan spaarders.

We zagen het een halfjaar geleden al aankomen; ABN, ING en Rabo boeken recordwinsten in 2023. Dit is werkelijkheid geworden, nu de cijfers over geheel 2023 bekend zijn. Dankzij de rente-inkomsten gaat de winst bij banken door het dak. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen banken op dit moment 4 procent rente, terwijl ze minder dan de helft daarvan uitkeren aan klanten. Zo verdienden banken afgelopen jaar vrij makkelijk geld aan het verschil tussen de rente die zij innen en de rente die ze uitkeren aan spaarrente. Terwijl de irritatie bij ‘het volk’ blijft toenemen.

ING

In 2021 lukt het ING om de jaarwinst bijna te verdubbelen. In 2022 groeide dat verder tot een kleine 3,7 miljard euro winst. In 2023 boekte ING een slordige 7,3 miljard euro winst, een absoluut record en wederom een verdubbeling. De winst vloeit helaas niet terug naar klanten van ING, dat zou te makkelijk zijn. In plaats daarvan mogen de aandeelhouders 6,4 miljard euro verdelen. Hoppa!

Ondertussen wil Milieudefensie een rechtszaak aanspannen tegen de bank. ING snapt dat niet, want ze hebben immers hele mooie plannen voor 2040. Echt! De topman claimt zelfs dat het stoppen met de financiering van vervuilende activiteiten niet kan, want dan zal de financiering door anderen worden overgenomen. Dat dit ten koste gaat van onze gezondheid en dat van onze kinderen is voor Steven van Rijswijk blijkbaar geen issue.

Rabobank

Door naar de Rabobank. Het was een uniek moment, want de Rabo boekte in 2023 namelijk de hoogste winst in het 125-jarig bestaan van de bank. Het gaat om 4,37 miljard euro, bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van een jaar eerder. Dit heugelijke feit werd gevierd met een speech waarin de volgende lachwekkende zin was verwerkt: “Hiermee kunnen we iets terugdoen voor de samenleving.”

Bestuursvoorzitter Stefaan Decraene verwees daarmee naar een pot van 400 miljoen euro die Rabobank apart heeft gehouden voor consumenten, ondernemers en personeel. Ter info: deze 400 miljoen is minder dan 10% van de winst. Misschien kunnen ze met de rest van de winst de rekening voor de stikstofcrisis betalen, te weten 3,1 miljard euro.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *