Het grote verschil tussen de spaarrente die consumenten krijgen en de rente die ze moeten betalen bij leningen (hypotheken) wordt steeds groter. Banken boeken inmiddels recordwinsten, maar dit lijkt ten koste van de consument te gaan.
ABN Amro is lekker aan het graaien
Gisteren maakte ABN Amro bekend dat men in de eerste drie maanden van dit jaar 523 miljoen euro winst heeft gemaakt, dat is 77 procent meer dan een jaar eerder! Dit gaat dus om ruim een half miljard euro, vooral dankzij een hogere rente. Dit zeggen ze er namelijk zelf over: “Sterke netto rentebaten door aanhoudende verbetering van de marges op spaartegoeden in alle client units als gevolg van de stijgende rente”.
ING is lekker aan het graaien
Vandaag heeft ING de laatste kwartaalcijfers bekendgemaakt en je raadt het al: dankzij de rentestijgingen heeft men de winst over het eerste kwartaal bijna zien verviervoudigen(!) tot 1,59 miljard euro. Interessant detail: in Duitsland hanteert de ING bank een lokrente van 3%, terwijl spaarders in Nederland slechts 0,75% krijgen. Toffe gasten, daar bij ING.
Je gelooft het niet
Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) is de gemiddelde spaarrente ongeveer 0,5 procent, al is dat bij de grote banken inmiddels gestegen tot 0,75 procent. Banken die overtollig spaargeld bij de centrale bank stallen, krijgen echter een vergoeding van 3,25 procent. Dat is nogal een verschil! Een verschil van 2,5 procent, om exact te zin. En als je er goed over nadenkt, dan worden onze banken dus eigenlijk gesubsidieerd door de overheid (de centrale bank). Voor elke euro krijgen ze 3,25% rente, terwijl ze maar 0,75% aan de klant hoeven te geven. Gratis geld.
Ook de rente op nieuwe hypotheken is flink hoger dan de spaarrente, in maart 2023 ging het om meer dan 3,5 procent. DNB trapt nog even een open deur in, want volgens hun onderzoek verhogen banken hun hypotheekrente veel sneller dan de spaarrente. Ja, zoveel is inmiddels wel duidelijk.
Graaiflatie
In de maatschappij gaat het steeds vaker over ‘graaiflatie‘ en men denkt daarbij vooral aan supermarkten. Maar inmiddels is bekend dat de winstmarge van Ahold is gedaald in Q1 van 2023. Dit terwijl de winsten van ABN Amro en ING de lucht in schieten. En ondertussen wordt ‘bankieren’ voor consumenten steeds duurder gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar de extra kosten die men berekent als je geld wil pinnen/storten, of als je rood wil staan (12 procent!).
Een kleine boef berooft een bank, een grote boef hƩƩft een bank.
Dit voelt niet goed
Door de faillisementen van Amerikaanse banken krijgt de bancaire sector aldaar een steeds slechtere reputatie. Hier in Nederland heeft de irritatie van de burger een andere oorzaak; enorme woekerwinsten.
UPDATE 24 mei 2023: ING en Rabobank verhogen de spaarrente naar 1 procent.
0 Comments