De signalen waren er al. First Republic Bank is failliet verklaard. Het is de derde Amerikaanse bank die omvalt in twee maanden tijd. De curator heeft alle tegoeden en het merendeel van de bezittingen aan JPMorgan Chase verkocht.

Tijdens het het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank schreven we al dat het aandeel van First Republic Bank 60% van haar waarde verloor. In een verklaring stelde First Republic Bank destijds dat men nog genoeg liquiditeit ter beschikking had, maar dat bleek wishfull thinking.

Ter info, op 13 april had First Republic 229 miljard dollar aan bezittingen. Daarmee stonden ze vlak achter Washington Mutual, de bank die in 2008 implodeerde met 307 miljard dollar aan bezittingen.

Maar goed, ondanks een eerdere kapitaalinjectie van 30 miljard dollar hebben klanten vorige maand ruim 100 miljard dollar(!) aan tegoeden weggehaald bij First Republic Bank. Dat bleek uit nieuwe kwartaalcijfers die de bank bekendmaakte. Dat zorgde er vervolgens voor dat het aandeel (wederom) flink onderuit ging. Afgelopen vrijdag zakte de koers met ruim 40% en kwam de marktwaarde onder de 1 miljard dollar. Sinds begin dit jaar was het aandeel van de bank al met meer dan 95% gedaald!

Als reactie daarop ging de FDIC, het Amerikaanse depositogarantiestelsel, dit weekend op zoek naar een partij die First Republic Bank wil overnemen. Dat blijkt JPMorgan Chase geworden te zijn. Deze bank neemt alle tegoeden en bezittingen over, waarbij de verliezen op de leningenportefeuille worden gedeeld met de FDIC. Dat zou gaan om zo’n 13 miljard dollar. De hypotheken van de bank, die tegen relatief lage rentetarieven waren verstrekt om vooral rijke klanten aan te trekken, zijn namelijk aanzienlijk in waarde gedaald.

Drie bankfaillissementen in 2 maanden, whats next?

Van de grootste bankfaillissementen in de Verenigde Staten deze eeuw vonden er drie plaats in de afgelopen weken. En dan hebben we het nog niet eens over de Europese problemen, zoals de overname van Credit Suisse. Toch lijken beleggers zich weinig zorgen te maken. Het aandeel van JPMorgan stond in de plus en ook andere banken stonden vandaag in het groen, met als enige uitzondering de twee banken die ook in de race waren om First Republic Bank over te nemen, maar daar niet in zijn geslaagd.

Er lijkt dus weer rust in de tent, maar dat kan snel veranderen. Binnen 1 a 2 maanden kunnen er weer een paar banken omvallen, als we het huidige tempo aanhouden.

Cross River Bank

Zo zou Cross River Bank nu ook in de problemen zitten. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) stuurde een brief naar Cross River Bank waarin werd beweerd dat de bank zich bezighield met “onveilige en ondeugdelijke” kredietverlening. De FDIC heeft de bank verzocht de problemen “zelf te corrigeren en op passende wijze aan te pakken”.

Cross River is een van de laatste grote cryptobanken die nog overeind staat. Ze werken met enkele van de grootste crypto-spelers zoals Coinbase (de grootste Amerikaanse crypto-exchange) en Circle (de uitgever van USDC, de op een na grootste stablecoin).

Ter afsluiting

James Dimon, de CEO van JPMorgan, denkt dat de problemen nu voorbij zijn. Hij gaf tegenover CNBC aan dat “this part of the crisis is over”. Dit is dezelfde man die destijds zei dat Bitcoin geen waarde heeft en dat de huizenmarkt in orde is (2007-2008)…


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *