Apple probeert al jaren een voet tussen de deur te krijgen in de financiële wereld. Met Apple Pay zijn ze aardig op weg, maar nu komt het techbedrijf ook een met spaarrekening. Die biedt maar liefst 4,15% rente!

Afgelopen dagen lieten zowel Rabobank als ING weten dat ze de spaarrente verhogen. Bij de Rabobank gaat de rente vanaf 1 mei naar 0,75 procent. Bij ING gaat de spaarrente ook van 0,5 naar 0,75 procent. Dat geldt voor een spaarsaldo tot en met 10.000 euro. Daarboven wordt de rente 0,65 procent, tot en met een saldo van 1 miljoen euro.

Bij Bunq krijg je op dit moment de hoogste rente; 2 procent! Maar dit is in Nederland/Europa, waar de ECB de rente inmiddels heeft verhoogd van 2,5 procent naar 3 procent. In Amerika zijn ze al een stapje verder. De Fed verhoogde de rente onlangs naar bijna 5 procent. Dat zorgt voor spaarrentes van ruim 4 procent, waar Apple nu ook aan meedoet.

Hoe werkt het?

Allereerst, deze nieuwe service van Apple is alleen voor Amerikaanse gebruikers. Bovendien moeten die gebruikers een Apple Card hebben; de creditcard die Apple sinds 2020 aanbiedt. Die kaart is wel in Nederland te gebruiken, maar de nieuwe spaarrekening is dat (nog) niet.

Apple-gebruikers met een Apple Card kunnen de nieuwe rekening koppelen aan hun Wallet in iOS. De rekening kan ook direct vanuit die Wallet worden afgesloten. Achter de schermen gaat het volgens Apple om een Savings-spaarrekening bij Goldman Sachs, deze heeft een annual percentage yield van 4,15 procent. En belangrijk: de bankrekening kost verder geen geld. Want waar bijna elke bank in Nederland de kosten blijft verhogen, is het bij Apple gewoon GRATIS. Bovendien zegt Apple dat er geen minimuminleg nodig is en dat gebruikers geen minimumbedrag op hun rekening hoeven te laten staan. Voor de rekening is ook geen maximumlimiet bepaald, wel is er het deposito-garantiestelsel in de VS dat verlies tot max 250.000 dollar vergoedt.

Het gaat hier om een spaarrekening en geen betaalrekening, maar het is wel op ieder moment mogelijk om geld van de spaarrekening af te halen en naar een Apple Cash-kaart te verplaatsen, of naar een alternatieve betaalrekening te boeken. Dat maakt de spaarrekening eigenlijk alsnog een betaalrekening, maar het mag blijkbaar niet zo heten.

Met de nieuwe spaarrekening wil Apple vooral klanten naar zijn andere diensten trekken, zoals de creditcard. Apple biedt sinds vorig jaar ook een dienst aan waarmee klanten gespreid kunnen betalen volgens het principe buy now, pay later (een soort Klarna). Deze betaaldiensten kunnen via de iPhone, iPad of iWatch met elkaar verbonden worden.

Het is duidelijk dat Apple hiermee met banken gaat concurreren en het bedrijf zou er zomaar in kunnen slagen om die strijd te winnen. Het is voor Apple in ieder geval veel makkelijker om spaarders naar zich toe te trekken dan voor banken, het techbedrijf heeft immers een gigantische gebruikersbasis waar het op kan teren. Apple heeft in de VS ongeveer 125 miljoen gebruikers, terwijl er ongeveer 330 miljoen mensen wonen. Tevens heeft Apple een veel betere reputatie dan de gemiddelde bank..

Het vertrouwen in financiële instellingen is zoek

In de VS zien de grote banken een flinke uitstroom van spaargeld, vooral nadat onlangs twee banken omvielen. Sinds vorig jaar maart zouden spaarders bij commerciële banken al 800 miljard dollar hebben weggehaald!

Banken hebben steeds vaker liquiditeitsproblemen, wat kan leiden tot een domino-effect, waarbij het vertrouwen van klanten afneemt en er een bankrun kan ontstaan. Een bank verliest vervolgens toegang tot de financiële markten, en hierdoor wordt het liquiditeitstekort alleen maar groter.

Apple is het tegenovergestelde en zit in een luxepositie, want eigenlijk hebben ze dat spaargeld niet nodig. Het merk was jarenlang het ‘meest-vermogende’ bedrijf en heeft nog steeds enorm veel ‘cash on hand‘. In 2019 ging dat om een slordige 100 miljard dollar, maar men is inmiddels al enige tijd bezig met het afbouwen van deze geldberg. Dat gebeurde vooral onder druk van aandeelhouders, die vinden dat die centen beter naar hen terug kunnen vloeien. In 2021 had apple ‘nog maar’ 35 miljard en in 2022 ging het om zo’n 23 miljard dollar cash. Wat overigens nog steeds een enorm bedrag is. Mede hierdoor heeft het techbedrijf een goede reputatie.

Banken zullen steeds meer concurrentie krijgen uit de niet-traditionele hoeken, een trend die we eigenlijk al jaren zien met diverse fintech startups.

Privacy is nog wel een dingetje

Uiteindelijk gaat het Apple vooral om de extra data; het goud van de toekomst. Je data is bij banken natuurlijk ook niet veilig, maar bij Apple kan het wellicht nog riskanter zijn. Apple kan de betalingsdata makkelijk koppelen aan andere persoonlijke data, zoals je zoekgeschiedenis, je locatie of je vrienden. De vraag is dus of het handig is om deze persoonlijke informatie bij een techbedrijf als Apple achter te laten.

Lees meer over privacy bij banken via ons archief.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *