De overname van het Nederlandse betalingssysteem iDEAL is een feit. In april 2023 werd de overname van iDEAL al aangekondigd, maar deze moest nog worden goedgekeurd door verschillende instanties. Dat is nu gebeurd.

De overname is gedaan door het European Payments Initiative (EPI). Volgens hen moet iDEAL de basis worden van een Europees betalingssysteem en een nieuwe digitale portemonnee. Die krijgen de naam Wero.., wat klinkt als een Chinese webshop. Maar goed, vanaf 2025 moet Wero ook iDEAL gaan vervangen.

Wat is het European Payments Initiative?

Het European Payments Initiative (EPI) is een samenwerkingsverband van banken en betalingsinstellingen uit verschillende Europese landen. EPI heeft inmiddels ook het Luxemburgse betaalbedrijf Payconiq International (PQI) gekocht en wil één uniforme betaalstandaard voor Europa ontwikkelen. Hun plan is om te beginnen in België, Frankrijk en Duitsland, gevolgd door Nederland. Die landen zouden samen goed zijn voor ruim de helft van alle non-cash betalingen in het eurogebied. Later wil EPI ook in andere Europese landen actief worden.

Voor het nieuwe digitale betalingssysteem vormen iDEAL en Payconiq de basis. De techniek van Payconiq wordt nu ook al gebruikt voor onder andere iDEAL en het Belgische Bancontact.

IDEAL is overgenomen van Currence, opgericht door acht Nederlandse banken, waaronder ING, ABN AMRO en Rabobank. Die banken zitten ook in EPI, samen met onder meer Deutsche Bank, KBC, Belfius en DZ Bank. Straks is er dus een ‘Europees’ betaalsysteem, gebacked door de grote Europese banken. Of dat positief is, laten we voor nu even in het midden.

Hoeveel er voor de overname(s) is betaald is niet bekendgemaakt.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *