Goed nieuws, de afgelopen weken verhoogden bijna alle banken de rente op hun spaarrekeningen. De gemiddelde rente voor een spaarrekening kwam hierdoor voor het eerst sinds 2012 weer boven de 2 procent uit.

Om exact te zijn gaat het om een gemiddelde rente van 2,24 procent, zo constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De hoogste rente die je op een spaarrekening kunt krijgen is nu zelfs hoger dan 3 procent. Dit komt doordat vooral de buitenlandse banken de laatste weken over elkaar heen vallen om de hoogste spaarrente te bieden. Vorige maand ging de Belgische CKV Bank nog naar 3,05 procent en betrad het Zweedse Collector de Nederlandse spaarmarkt met 3,01 procent.

Het blijft niet alleen bij de buitenlandse banken, ook Nederlandse banken hebben de afgelopen weken flinke renteverhogingen doorgevoerd. NIBC, Knab en Centraal Beheer verhoogden eind vorige maand de rentes naar 2 procent. LeasePlan Bank biedt nu zelfs 2,22 procent.

Ook de grote banken maakten flinke sprongen met hun rentes. Bij ING en ABN AMRO ging de spaarrente van 1,25 naar 1,50 procent. Bij Rabobank en SNS Bank krijg je inmiddels tot 1,7 procent op een spaarrekening.

Dit is een positieve ontwikkeling, al kan de rente bij Nederlandse banken nog wel wat hoger. Maar het goede nieuws is dat het verschil tussen de spaarrente en de hypotheekrente een stuk minder is. Omdat banken steeds meer winsten maken, groeiden de irritaties daarover en is er zelfs een extra bankenbelasting geïntroduceerd. De Tweede Kamer wilde de schatkist in eerste instantie jaarlijks met 350 miljoen euro spekken via die extra belasting. Na een aanpassing van het plan is dat bedrag nu afgezwakt naar 150 miljoen euro. Peanuts als je kijkt naar de winstcijfers, maar goed.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *