De kosten van een betaalrekening bij ING stijgen met max 42 procent.. Dat is nog eens inflatie!

En nee, het is GEEN grap. ING verhoogt vanaf 1 januari 2023 de tarieven voor ALLE particuliere betaalpakketten met 0,80 euro. Het goedkoopste pakket kost (met korting) nu 1,90 euro. Dat wordt 2,70 euro, een stijging van 42 procent. Dat is de grootste verhoging die de bank ooit heeft doorgevoerd.

ING zegt dat deze aanpassing plaatsvindt tegen de achtergrond van voortdurende investeringen in vernieuwing en veiligheid. ING investeert namelijk voortdurend in verdere verbeteringen en vernieuwingen van betaalproducten en ‑diensten. Daarnaast is het volgens ING van groot belang om zorgvuldig om te gaan met risico’s zoals financiële misdrijven, witwassen en terrorismefinanciering. Toezichthouders eisen van banken steeds meer en uitvoeriger controles bij het aangaan van de bankrelatie en tijdens het bezit van een betaalrekening. Het gevolg van deze extra inspanningen is dat de kosten voor veilig betalingsverkeer stijgen.

Ok, dat snappen we. Maar er is afgelopen jaren toch enorm bezuinigd?

Sluiten en verkopen van onroerend goed, minder personeel

Ja, de ING heeft de afgelopen decennia enorm veel kantoren gesloten. Dat moet de winstgevendheid flink hebben doen toenemen. Ook was er steeds minder personeel nodig, omdat mensen via pinautomaten zelf geld op kunnen nemen. Sterker nog: ING rekent steeds meer geld als je wil pinnen! Ondertussen wordt het risico van overvallen verplaatst naar de klant. Met al deze veranderingen heeft ING dikke winsten gemaakt ten laste van de service en de klant. Dat kan niet anders. Of wil men nu claimen dat het per post versturen van een acceptgiro goedkoper is dan een online betaling?

Iemand nog behoefte aan een bonus?

Uiteraard strijken bestuursleden en topmanagers dikke bonussen op, vaak bovenop hun al zeer riante salaris. Zo hebben topbestuurders van ING vorig jaar tienduizenden euro’s aan bonussen opgestreken voor het inkrimpen van het personeelsbestand bij de bank. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021. Van de totale variabele bonus van 301.000 euro die ING-topman Steven van Rijswijk vorig jaar ontving, had hij ongeveer 42.500 euro te danken aan zijn inspanningen op het gebied van personeelsreductie.

Bestrijding witwassen (Wwft)

Is het niet asociaal om de kosten voor de bestrijding van het witwassen bij ALLE klanten in rekening te brengen? Het zijn immers niet de kleine spaarders die witwassen of waarvoor je hoge kosten moet maken. Zou je die kosten niet moeten verhalen in de hoek waar ze gemaakt worden?

Ondertussen krijgt de kleine spaarder sinds dit jaar helemaal geen rente meer op de spaarrekening.

Kortom, het is eigenlijk te gek voor woorden dat ING de tarieven blijft verhogen. Zeker met dit soort percentages.

tariefwijzigingen ing 2023


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

One Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Banken zijn ook criminele organisaties
  De bank rekent nu drie euro vijftig per opname in het buitenland plus koers opslag plus nog twee euro per maand voor buiten Nederlanders.
  Kort om het roven begint weer .
  Ze weten dat mensen die buiten de eu wonen en een rekening bij ING geen kant op kunnen dus worden ze op deze manier berooft door deze criminelen ing .
  Onder het mom extra kosten .
  Criminelen zijn het .