De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onlangs de halfjaarlijkse publicatie ‘Overzicht Financiële Stabiliteit’ uitgebracht. Hierin schetst men de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de financiële stabiliteit in Nederland. En dat is geen positief verhaal.

DNB ziet dat de kwetsbaarheden in de financiële sector in het afgelopen half jaar opnieuw zijn toegenomen door de hoge inflatie, stijgende rentes en de verslechterde economische vooruitzichten. Ook de onzekerheid over het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne en de economische impact ervan zijn groot. Volgens DNB heeft onze financiële sector stevige buffers, maar de weerbaarheid van financiële instellingen zal de komende tijd opnieuw op de proef worden gesteld.

De risico’s

In het ‘risicobeeld’ worden de belangrijkste trends genoemd:

  • Het risico op aanhoudend hoge inflatie is toegenomen. Goh, hadden we natuurlijk nooit verwacht, maar nu zegt de DNB het letterlijk: “De inflatiecijfers overtreffen steeds de verwachtingen en de verwachte inflatiepiek verschuift verder naar achteren.” Deze inflatie zet een rem op de economische groei en de vooruitzichten zijn verslechterd.
  • Kwetsbaarheden die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd, kunnen de komende tijd voor problemen zorgen. Concreet: de schulden van overheden, bedrijven en huishoudens zijn toegenomen, met dank aan de lage rente.
  • De schokbestendigheid van de financiële sector wordt opnieuw op de proef gesteld. Financiële instellingen moeten zich voorbereiden op toenemende kredietverliezen en waardedalingen van beleggingsportefeuilles. Daarnaast dienen banken terughoudend te zijn met dividenduitkeringen en aandeleninkoop.

Speciale aandacht voor de laatste trend: “Tegenover de toegenomen risico’s staat een sterke uitgangspositie van de Nederlandse financiële sector.” DNB claimt dat financiële instellingen goed door de coronacrisis gekomen, mede door de ruime steunmaatregelen van de overheid en centrale banken. De kapitaalpositie van banken, de solvabiliteit van verzekeraars en de dekkingsgraad van pensioenfondsen is stabiel gebleven of in de afgelopen maanden zelfs verbeterd. Dat is wellicht waar, maar er wordt daarbij ‘vergeten’ te melden dat dit heeft gezorgd voor veel meer uitgaven/schulden aan de kant van de overheid. Het is de overheid die telkens maar de portemonnee mag trekken. Bij een virus, bij een hoge inflatie, bij stijgende energiekosten. Zo blijft men onverantwoordelijkheid kweken bij zowel burgers als het bedrijfsleven. Strekking is dat men zelf niet hoeft na te denken, de overheid komt je altijd helpen.

Al die subsidies hebben eigenlijk geen zin

In het verlengde daarvan noemt de DNB terecht dat stimulerend begrotingsbeleid en generieke compensatie aan huishoudens en bedrijven (voor bijvoorbeeld hogere energiekosten) leidt tot meer vraag. Daarmee drijft men de prijzen eigenlijk steeds verder op. Zoals hierboven al toegelicht, het zou beter zijn als we zelf eens gaan nadenken om minder te rijden, minder te stoken of minder te consumeren. In plaats van telkens de hand op te houden bij de overheid, zodra de prijzen stijgen.

DNB verwacht tevens dat steeds meer mensen de hand op de knip zullen houden, waardoor meer bedrijven failliet gaan en meer mensen hun baan zullen verliezen. Dat lijkt realistisch, want inmiddels is het consumentenvertrouwen in Nederland tot het laagste niveau gedaald sinds de start van de metingen…

CBS Consumentenvertrouwen

Het hele rapport kan HIER bekeken worden (pdf).


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

2 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ja als rovers zich in het nauw gedreven voelen gaan ze dit soort berichten schrijven klaas knot is meester in negatieve verhalen schrijven.

  2. Dnb is een criminele organisatie.
    Stabiel houden van financiële markten.nou moet ik toch even laten
    De bank crashed was toch veroorzaaktdoor de bank.
    Nee banken kun je niet vertrouwen en je kunt beter al hé geld van de bank halen.