Bitcoin heeft gisteren het recordniveau uit 2021 verbroken. Op het hoogtepunt van de dag had de munt een waarde van 69.202 dollar. In 2021 noteerde bitcoin het hoogste punt op iets minder dan 69.000 dollar.
Eerder deze week werd er reeds een record gezet in euro’s. De Bitcoin koers passeerde toen de 60.000 euro, de hoogste prijs ooit voor BTC in deze wisselkoers. Het gevolg is dat de media weer aandacht hebben voor crypto, zoals De Telegraaf die het zelfs op de voorpagina publiceerde. Dit voedt de speculatie, want hoe ver kan de prijs nog stijgen?
Hetzelfde verhaal met goud, al zien we daar veel minder extreme stijgingen. De goudprijs zat al een paar maanden binnen een horizontale bandbreedte, maar is daar sinds een paar dagen uitgebroken. Volgens vele analisten zou dit de basis leggen voor een nieuwe opwaartse trend. De prijs is nu zo’n 68.200 dollar voor een kilo, een nieuw record!
De reden voor stijgende Bitcoin?
Mogelijk zijn het nu vooral beleggingsfondsen die in Bitcoin investeren (aangezien je sinds 2 maanden via ETF’s kan instappen), wat bij het beperkte aanbod van Bitcoin zorgt voor een spectaculaire koersstijging. Daarnaast verwachten de financiële markten dat centrale banken hun rentes dit jaar weer zullen verlagen, dat zorgt ervoor dat andere/risicovolle activa weer aantrekkelijker worden. Tot slot, en dat is wellicht de belangrijkste reden; de aanstaande Bitcoin halving. Naar schatting vindt halverwege april de volgende halving plaats. Vanaf dan wordt de uitgifte van Bitcoin gehalveerd en dat maakt mining veel duurder. Deze halving ging in de vorige marktcycli altijd gepaard met enorme prijsstijgingen.
De reden voor stijgende goudprijs?
Over goud helaas geen headlines in de kranten, maar ook hier kunnen we diverse redenen geven voor een stijgende prijs. Daarbij zijn er ook wat overeenkomsten met de prijs van Bitcoin, zoals de verwachte verlagingen van de Amerikaanse rentetarieven. Deze zijn namelijk van grote invloed op de goudprijs. Op de financiële markten wordt gehoopt dat die rente snel omlaag kan. Deze speculaties over een dalende rente verzwakken de dollar, waardoor goud goedkoper wordt voor handelaren met andere valuta. Daardoor is er meer vraag en dat stuwt de prijs. Daarnaast speelt de geopolitieke onrust mee, zoals de oorlog in Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit soort gebeurtenissen zorgen vaak voor een vlucht naar veilige havens, zoals edelmetaal. Tot slot is het van invloed dat centrale banken hun goudvoorraad blijven aanvullen, iets waar we al vaker over geschreven hebben. Dit zorgt voor meer vraag en dus stijgende prijzen.
UPDATE: na de recordprijs van Bitcoin, begin maart, werd digitale munt binnen een maand alweer ingehaald door goud. Begin april stond de koers van een kilo goud boven de 75.000 dollar. Goud bleef ruim een halfjaar op hoog niveau, maar sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november veranderde dat. Door de winst van Trump steeg de Bitcoin hard en daalde de goudprijs. Op 11 november is de Bitcoin prijs gestegen tot boven de 85.000 dollar, tegelijkertijd was de goudprijs per kilo gedaald onder de 85.000 dollar. Bitcoin lijkt nu wederom de winnaar.
0 Comments