We snappen het ook wel.
Het zou raar zijn als mensen bij de Europese Centrale Bank (ECB) positief tegenover Bitcoin zouden staan. Een centrale bank houdt niet van een instrument dat de macht teruggeeft aan het volk en een alternatief is voor de banken. Maar desalniettemin besteden we er graag een artikel aan, want waarom geeft men zoveel aandacht aan de digitale munt?
De aanloop
Laten we beginnen met de recente gebeurtenissen rondom Bitcoin. Sinds eind vorig jaar (2023) is de koers van Bitcoin aan een flinke opmars bezig. In oktober was 1 Bitcoin zo’n 25.000 euro waard, maar op dit moment (eind februari) is dat bedrag verdubbeld naar ruim 50.000 euro. Dit kan diverse oorzaken hebben, maar belangrijkst is waarschijnlijk de aankomende halving (in april) en de recente Amerikaanse goedkeuring van een Bitcoin ETF.
Stokpaardjes over criminelen
In de blogpost van de ECB claimt men dat “bitcoin er niet in is geslaagd zijn oorspronkelijke belofte na te komen om een mondiale gedecentraliseerde digitale munt te worden.” De economen van de ECB voegden eraan toe dat de reële waarde van bitcoin nog steeds nul is en dat Bitcoin-transacties “nog steeds lastig, traag en kostbaar” zijn. Bovendien beweren ze dat de crypto “nauwelijks wordt gebruikt voor betalingen” buiten criminele activiteiten om.
Uiteraard waren de crypto-fanaten er snel bij om wat context toe te voegen. Dankzij ‘Chainalysis’ is namelijk ontdekt dat slechts 0,34% van het transactievolume met cryptocurrencies in 2023 te wijten was aan criminele activiteiten. Het aandeel van Bitcoin hierin is met 25% aanzienlijk lager. Illegale transacties met euro’s waren in 2010 goed voor 1% van het bbp van de EU, oftewel 110 miljard euro.
ECB down bad
Community Notes remain one of the best features on this site pic.twitter.com/G7eQxxV0GA
— Alex Gladstein 🌋 ⚡ (@gladstein) February 22, 2024
ECB is blijkbaar anti-ETF
Maar het lijkt vooral het feit dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC het gebruik van Bitcoin ETF’s heeft goedgekeurd, dat de ECB dwarszit.
Bitcoin heeft de belofte om een mondiale gedecentraliseerde digitale munt te zijn niet waargemaakt en wordt nog steeds nauwelijks gebruikt voor legitieme overdrachten. De laatste goedkeuring van een ETF verandert niets aan het feit dat Bitcoin niet geschikt is als betaalmiddel of als belegging.
De ETF kan er volgens de ECB toe leiden dat consumenten denken dat het veilig is om geld in Bitcoins te steken. Maar wat is veilig? Is het veilig om je geld op de bank te zetten (waar je amper rente voor krijgt)? Of is het veilig om je geld in contanten aan te houden (terwijl dit dankzij inflatie steeds minder waard wordt)? Of is het veilig om je geld in aandelen te steken? Voor elke stelling is wel iets te zeggen, maar het is pas veilig als veel mensen er vertrouwen in hebben. En op dit moment hebben mensen GEEN vertrouwen in banken die recordwinsten maken.
Christine Lagarde
En als we het toch over ‘vertrouwen’ hebben, wat te denken van de recente enquête over Christone Lagarde (de president van de Europese Centrale Bank). Zij blijkt intern niet zo populair te zijn. Goh, hadden we nou nooit verwacht. Uit de enquête die onder het personeel van de ECB is uitgevoerd, blijkt dat de meerderheid van de respondenten haar niet geschikt vindt om de centrale bank te leiden. Ongeveer 50,6 procent(!) van de respondenten beoordeelde haar prestaties in de eerste helft van haar achtjarige termijn als “zeer slecht” of “slecht”.
Dit is nogal een verschil met de positieve beoordelingen die haar voorgangers kregen aan het einde van hun ambtstermijn. Mario Draghi bijvoorbeeld had een afkeuringspercentage van minder dan 10 procent, terwijl diens voorganger Jean-Claude Trichet slechts door 14,5 procent van de respondenten als slecht of zeer slecht werd beoordeeld.
Bitcoin transacties
Tot slot moeten we het nog even hebben over Bitcoin-transacties, die “nog steeds lastig, traag en kostbaar” zouden zijn. Aan de ene kant heeft de ECB hier een punt, aan de andere kant zijn er inmiddels VELE oplossingen voor dit probleem. Vooral Layer-2 transacties zijn belangrijk, deze zijn ontworpen om de initiële beperkingen van schaalbaarheid en snelheid op te lossen. In plaats van alle transacties rechtstreeks op de hoofdblokchain te verwerken, wordt een deel ervan off-chain verwerkt. Bekende Layer-2 projecten zijn het Bitcoin Lightning Network en de Optimistic Rollups van Ethereum. Ook zijn er diverse ‘nieuwe’ cryptomunten met hun eigen Layer-2 oplossingen, zoals Polygon.
Tot slot
We kwamen onderstaande afbeelding tegen die we graag even delen. We kijken naar het verschil tussen Bitcoin en Dollars, welke van de twee is een ponzi-scheme / pyramidespel?
Meer lezen? Check hier wat we drie jaar geleden schreven over de ECB en Bitcoin.
0 Comments