Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet ter bestrijding van witwassen goedgekeurd. Zoals we weten is de overheid/EU erg bezorgd over het gebruik van cryptocurrencies en cash voor illegale doeleinden. Hieronder valt het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

Dat onze pensioenfondsen investeren in oorlogsmateriaal en terrorisme, dat is uiteraard geen probleem. Maar goed, het is al langer bekend dat er erg kromme regels zijn wat betreft contante betalingen en witwassen. Het gaat dan vaak om AMLR, de Anti Money Laundering Regulation. Dit is een algemene wet die witwassen en andere financiële criminaliteit moet tegengaan en is gericht op financiële instellingen. Daar horen cryptodienstverleners ook bij.

Het wetsvoorstel stelt dat je als cryptobedrijf geen ‘anonieme wallets’ mag aanbieden, net zoals een bank niemand van een anonieme bankrekening mag voorzien. Cryptobedrijven moeten ook wegblijven van anonimiteitsverhogende middelen zoals privacycoins en mixers, en moeten goed kijken naar binnenkomende transacties. Anonimiteit is de duivel en is blijkbaar een signaal voor extra inspectie. Dit gebeurt bijvoorbeeld al bij Coinbase.

Dienstverleners die geen zeggenschap hebben over de tegoeden van hun gebruikers zijn expliciet uitgesloten van deze regels. Hieronder vallen bijvoorbeeld leveranciers van soft- en hardware wallets, zoals Metamask. Je kunt als particulier dus nog wel anonieme tegoeden aanhouden, maar zodra je dit wil converteren naar ‘gewoon’ geld zoals ero’s of dollars, dan moet je je identificeren.

Onder de nieuwe wet zullen naast cryptocurrencies ook bepaalde drempels worden ingesteld voor contante betalingen. Daarbij worden betalingen boven 10.000 euro illegaal, evenals anonieme contante betalingen boven 3.000 euro.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *