Vanaf 27 juni 2022 zal Coinbase een paar ‘wijzigingen’ doorvoeren voor klanten in Nederland. Op die manier willen ze voldoen aan de lokale regelgeving, maar het lijkt allemaal nogal ver te gaan.

De veranderingen zullen alleen van invloed zijn op klanten in Nederland die digitale activa overbrengen van hun Coinbase account naar een wallet buiten het Coinbase platform.

Wat gaat er veranderen?
Nederlandse gebruikers die digitale activa buiten Coinbase willen versturen, moeten informatie verstrekken over de transactie en de ontvanger. Het gaat daarbij om de Volledige naam van de begunstigde, het Doel van de overdracht en het Woonadres van de ontvanger.

Daarnaast zal Coinbase in bepaalde gevallen vereisen dat je een Coinbase Wallet koppelt aan je Coinbase account om crypto assets van het platform te versturen. Dit stelt ze in staat om te verifiëren dat jij de Coinbase Wallet beheert die de crypto-activa ontvangt, wat een vereiste zou zijn onder de Nederlandse regelgeving.

Daar gaat je privacy
Dit gaat natuurlijk heel ver, zeker als je je bedenkt dat crypto eigenlijk bedoelt is om enigszins anoniem je geld te beheren. Vergelijkbaar met cash.

Brian Armstrong over Economic freedom

Maar goed, blijkbaar doet Coinbase dit omdat ze willen voldoen aan de Nederlandse regelgeving. Bitvavo is hier ook al mee bezig en je kan er eigenlijk wel vanuit gaan dat dit EU-beleid wordt vanwege de travel rule van de Financial Action Task Force (FATF). Dit is een intergouvernementele ’task force’ die zich bezighoudt met de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme.

The FATF Travel Rule is a new requirement for cryptocurrency exchanges, digital wallet providers, and financial institutions that exchange, hold, safe keep, convert and sell virtual assets. This rule requires virtual asset service providers (VASPs) to disclose specific customer data when transacting cryptoassets over a particular threshold.

Brussel neemt de adviezen van de FATF erg serieus en het lijkt er op dat Nederland hier het beste jongetje van de klas wil zijn, door het alvast te implementeren. Het Verenigd Koninkrijk lijkt overigens wat meer pro-crypto te zijn en heeft recent deze wet juist afgekeurd. Wellicht is dat standpunt strategisch, om zo Europese crypto bedrijven/investeerders aan te trekken. Londen moet immers wel een financieel centrum blijven.

Tikkie doet dit toch al?
Als je een tikkie stuurt, dan is de ontvanger en verzender ook bekend. Het gaat in beide gevallen namelijk om een bankrekening, die al je gegevens heeft. Tevens geef je bij elk tikkie een reden op, bv ‘etentje’ of ‘cadeau’. Dus zo heel gek is het eigenlijk niet. Toch voelt het niet goed. Weet jij van iedereen die je iets betaald het volledige adres? Ik niet en dat zou ook niet zo hoeven zijn.

Eigenlijk is deze nieuwe regelgeving achterhaald
De Nederlandse exchange Bitonic heeft een vergelijkbare vereiste van DNB aangevochten via de rechter. Met succes. Ze hoeven dus geen adressen te verifiëren.

Wat is het alternatief?
Het blijkt wel weer: “Not your keys, not your coins“. Het beste is om je crypto van een exchange af te halen. Dit is sowieso aan te bevelen, aangezien er genoeg voorbeelden zijn van exchanges die zijn gehackt (Mt. Gox). Het alternatief is om een cold wallet (bv een USB Ledger) of een self-custody wallet (bv Brave Wallet of DiviWallet) te gebruiken. Het verzenden of omwisselen van crypto kun je vervolgens doen via een decentrale exchange zoals Uniswap. Meer weten hierover, lees dan eens verder op de Wikipedia-pagina over Decentralized finance (Defi).


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *