De inflatie in Zimbabwe is gestegen naar 191,6 procent. In twee maanden tijd zijn de consumptieprijzen er meer dan verdubbeld, zo blijkt uit officiële statistieken.

Het Afrikaanse land had in april nog een inflatiecijfer van 96,4 procent en dat is nu dus bijna tweemaal zoveel. Sinds een paar jaar heeft Zimbabwe weer een eigen munt (2019), maar door wanbeleid en een slechte economische situatie is de munt wederom gedoemd te mislukken. Daarnaast stijgen de prijzen voor olie (voor voeding en brood) door de oorlog in Oekraïne.

Deze bizarre prijsstijgingen doen denken aan de hyperinflatie van 2008 en 2009, toen de centrale bank zelfs biljetten van 100.000 miljard Zimbabwaanse dollar liet drukken. Die briefjes zijn inmiddels een verzamelobject.

Ditmaal reageert de centrale bank van Zimbabwe door de beleidsrente van 80 naar 200 procent te verhogen, dat zijn cijfers die in onze westerse wereld niet denkbaar zijn. Bloomberg noemt het “de meest agressieve centrale bank ter wereld”.

Gouden munten
Naast het verhogen van de rente probeert de centrale bank nog iets nieuws om de bizarre prijsstijgingen tot een halt te roepen. Men introduceert daarom gouden munten, die via de traditionele bankkanalen aan het grote publiek verkocht zullen worden. Op deze manier wil men de eigen Zimbabwaanse dollar meer credibiliteit geven. De munten “zullen het mogelijk maken voor beleggers om waarde op te slaan”, zo zegt de centrale bank. Het staatsbedrijf Fidelity Gold Refineries zal de munten slaan.

Er zijn nog geen verdere details bekend. Het initiatief doet echter denken aan de Krugerrand, de bekende gouden munt die door Zuid-Afrika geslagen wordt. Die munt is een wereldwijd beleggingsalternatief geworden, door zijn hoge zuiverheidsgraad van 91,67 procent (22 karaat).

Analisten zoals Pride Mkono hebben daar flinke twijfels over. Ze denken dat het idee voor de gouden munt een plan is waarbij alleen bepaalde politieke elites voordeel zullen halen, ten koste van de in moeilijkheden verkerende economie. Hij zei dat het Zanu-PF-regime niet in staat was om gouden munten te gebruiken als een opslagplaats van waarde omdat meer dan 60% van het goud wordt verhandeld door particuliere spelers buiten het staatsbedrijf om. Dit komt nog bovenop de problemen van smokkel.

The bulk of our gold export receipts goes to meeting recurrent needs such as importation of basic commodities like grain, medicines, fuel etc. There is not enough remaining to use for servings of ordinary people.

Het is nog niet duidelijk hoeveel gram goud er in de munten van Zimbabwe zal zitten en hoe de waarde precies bepaald zal worden. Volgens het lokale Equity Axis kunnen de munten alleen effectief zijn als de waarde de werkelijke goudprijs reflecteert. Een tweede mogelijkheid is dat de goudreserves van de centrale bank als waarborg dienen, maar dan moet men daar wel transparantie over geven..

UPDATE 22 juli 2022: Er is inmiddels iets meer bekend. Het muntstuk heeft de naam “Mosi-oa-Tunya” gekregen (“De rook die dondert”) en verwijst naar de Victoria-watervallen. Elke munt telt 22 karaat en weegt 31 gram.

UPDATE 22 September 2022: er zijn in totaal 9516 gouden munten verkocht ter waarde van Z$9bn (US$1=Z$650). Op 1 januari 2023 was de prijs van 1 munt (ounce) ongeveer 2000 Amerikaanse dollar.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *