De Nederlandse inflatie is voor het eerst na september 1975 hoger dan 10 procent, zo meldt het CBS. De inflatiecijfers van juli geven aan dat consumentengoederen en -diensten 10,3 procent duurder zijn dan in dezelfde maand vorig jaar. Een record!
Niet iets om trots op te zijn, maar desalniettemin een record. En wat betreft het vorige record uit 1975; toen stonden de zaken er wel iets anders voor. Want toen hadden we onze eigen DNB die de rente verhoogde naar dezelfde 10% om de inflatie te beteugelen. Nu hebben we de ECB die de rente verhoogde naar 0 procent! Echt te gek voor woorden.
In juni was de inflatie nog 8,6 procent (in mei 8,8 procent), dus we zien een stijging. Volgens het CBS komt deze stijging van de inflatie vooral door de prijsontwikkelingen van energie en woninghuren, maar we weten allemaal dat dat niet de echte oorzaak is. Mede door Corona werd de stijging van de inflatie al in de zomer van 2021 ingezet (7 procent). Dat werd kennelijk acceptabel geacht. De oorlog in Oekraine maakte het alleen nog wat erger. Toch blijven bancaire spreekpopen maar roepen dat dit een energiecrisis is, er wordt met geen woord gesproken over de enorme hoeveelheden geld die zijn geleend en/of bijgeprint.
Maar goed, in juli was energie 108 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was deze prijsstijging op jaarbasis 84 procent, we zitten dus in een stijgende lijn. En dan nog te bedenken dat vanaf 1 juli 2022 de btw op energie tijdelijk verlaagd is van 21 procent naar 9 procent.
De prijzen van voedingsmiddelen namen ook verder toe. Voeding was 12,3 procent duurder dan in juli 2021, in juni was dat 11,2 procent. Graanproducten, zuivelproducten, suiker en andere zoetwaren (waaronder ijs) droegen het meest bij aan deze ontwikkeling. En ook hier geldt; de oorlog in Oekraïne weegt mee, maar de trend was al eerder ingezet. Terwijl in Europa hittegolven toesloegen, hebben diverse klimaatgebeurtenissen dit jaar de wereldwijde productie over de hele wereld beïnvloed. In Zuid-China verstoorden zware zomerregens en overstromingen de productie van rijst, groenten en fruit. Droogte had gevolgen voor de oogst van wintertarwe in de VS en de oogst van maïs en sojabonen in Argentinië. Al deze ontwrichting in de eerste helft van het jaar voorspelt niet veel goeds voor wat komen gaat.
Ook benzine en andere motorbrandstoffen waren in juli 25 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voedsel en brandstof, twee zaken die een stuk duurder zijn dankzij de oorlog in Oekraine. Ondertussen gaat het in Rusland een stuk beter dan in Europa. De olie- en gasprijzen zijn hard gestegen, dus meer inkomsten voor de Russen. Daarnaast is de Russische roebel nu zo sterk geworden dat Rusland, net als Zwitserland, vreemde valuta kan opkopen om de eigen munt te devalueren! De realiteit is dus het tegenovergestelde van de analyse van onder andere De Nederlandsche Bank; dat sancties tegen Rusland de roebel zouden verzwakken.
Ondertussen neemt de inflatie in de eurozone toe van 8,6 procent in juni naar 8,9 procent in juli. Overigens kan het altijd slechter, in Turkije bedroeg de (hyper)inflatie van juli namelijk 79,6 procent. In juni was dat ietsje lager: 78,6 procent. De consumentenprijzen in Turkije zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen. Ons voorland?
NB: Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juli 11,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, dat is dus nog wat meer dan de 10,3 procent in dit artikel. In juni was dat overigens 9,9 procent (in plaats van 8,6 procent), maar maart was het hoogst met 11,9 procent.
0 Comments