Het leven is in juni opnieuw duurder geworden. In mei stegen de prijzen nog met 2,7 procent, maar in juni was het 3,2 procent.

Dit blijkt uit een eerste schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral voeding, dranken en tabak werden in juni met 4,4 procent behoorlijk duurder, maar de prijs van diensten -zoals telecom, vervoer en recreatie- steeg met 4,6 procent het hardst. Producten uit de industrie werden juist iets goedkoper (0,5 procent).

Ook in Belgie steeg de inflatie, die was afgelopen maand 3,7 procent. Dat is het hoogste peil in 10 maanden tijd (sinds augustus vorig jaar, toen was er sprake van 4 procent inflatie). Bij de zuiderburen hadden de belangrijkste prijsstijgingen in juni betrekking op aardgas, elektriciteit, telecommunicatiepacks, suikerwaren, restaurants en cafés, brood en granen, binnenlandse pakketreizen, huishoudelijke apparaten en reparaties, kleding en hotelkamers.

Volgende week komt het CBS met het definitieve Nederlandse inflatie-cijfer van juni, maar dat zal niet veel verschillen. De oplopende prijsstijgingen maakt het lastiger voor de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente dit jaar verder te verlagen. Dit terwijl vorige maand voor het eerst in ongeveer vijf jaar de rente werd verlaagd, omdat de inflatie in de eurozone langzaam onder controle leek te komen. We waren toen al sceptisch. En terecht blijkbaar.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *