De inflatie van vorige maand (oktober) komt uit op 3,6 procent, terwijl het Europees gemiddelde op 2 procent ligt. Het lukt dus blijkbaar niet om de Nederlandse inflatie naar beneden te krijgen. Hoe komt dat?

De laatste keer dat we over inflatie schreven was een paar maanden geleden (in juli). De strekking van dat artikel was: de inflatie stijgt weer. Toen ging het om 3,2 procent over juni, maar sindsdien is dat percentage nog verder omhoog gegaan. In juli was het 3,7 procent, in augustus 3,6 procent, in september 3,5 procent en over oktober dus weer 3,6 procent.

Die percentages zijn op basis van de consumentenprijsindex (CPI), maar het CBS gebruikt ook een inflatiecijfer op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in oktober 3,3 procent. In september was deze inflatie ook 3,3 procent. Maar over geheel Europa was het in september slechts 1,7 procent en in oktober vooralsnog 2 procent. Dat is een stuk lager dan die 3,3 procent… Nederland behoort met België, Estland, Kroatië, Slowakije en Griekenland tot de inflatie-koplopers in de eurozone.

Accijnzen, huren en lonen?

Dat de Nederlandse inflatie zo hardnekkig is, kan meerdere redenen hebben, zo vernemen we van een Rabo-analist. Ten eerste is er sprake van verhoogde accijnzen. Zo zijn tabaksproducten sinds april opnieuw een stuk duurder en ook de accijns op alcoholhoudende drank zijn dit jaar met 8,4 procent verhoogd. Ten tweede zijn de huren vanaf juli met gemiddeld 5,4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit is de grootste stijging van huurprijzen in ruim dertig jaar tijd. Tot slot zijn bij ons de lonen een stuk harder gestegen dan in veel andere EU-landen.

Ok, dus het draait vooral om accijnzen, huren en lonen? Ja, maar tegelijkertijd staat de geldkraan ook nog steeds open. We zijn namelijk niet echt terughoudend met ons expansieve begrotingsbeleid. Ook in andere Europese landen staat de geldkraan wellicht nog open, maar bij ons is het problematischer omdat we reeds een hoge inflatie hebben. Het verhoogt dus de inflatiedruk.

Hoge inflatie blijft?

We schreven het al eerder, maar de hoge inflatie gaat niet weg. Althans, dat denken wij, en velen met ons. De komende jaren zullen de lonen waarschijnlijk blijven stijgen, wat de inflatie hoog kan houden. En daarnaast, de geschiedenis leert ons dat als inflatie eenmaal toeslaat, het heel lang kan duren om terug te keren naar een normaal niveau. Het kan zomaar 10 JAAR duren voordat de inflatie weer laag is..

UPDATE 13 november 2024: Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 3,5 procent duurder dan een jaar eerder, zo meldt het CBS. Bij de eerdere/snelle raming van oktober kwam de inflatie uit op 3,6 procent, zoals hierboven beschreven.

UPDATE 2 december 2024: Het lukt Nederland maar niet om de inflatie te beteugelen, want ook in november was de inflatie weer hoger. Het is nu opgelopen tot 4 procent op jaarbasis, zo meldt het CBS in een snelle raming.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *