De Italiaanse regering wil dat banken 40% belasting gaan betalen op hun overwinsten. Dit zijn de winsten die banken behalen dankzij de hogere rentetarieven.

De kritiek op Italiaanse banken is namelijk groot, net zoals in Nederland. Het verschil tussen de spaarrente en de hypotheekrente blijft bestaan en dat zorgt voor irritaties. Nu banken steeds meer winsten maken, groeien de irritaties en zijn ze een interessante prooi voor overheden die op zoek zijn naar extra geld.

“Je hoeft alleen maar te kijken naar de winsten van banken in het eerste halfjaar… om te beseffen dat we het niet hebben over een paar miljoenen, maar.. miljarden”, zei de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini op een persconferentie in Rome.

Volgens ratingbureau DBRS Morningstar hebben de vijf grootste banken van Italië in de eerste helft van 2023 een totale winst van ruim 10 miljard geboekt, een bizarre stijging van 64% ten opzichte van een jaar eerder!

Op de beurs in Milaan kelderden de aandelenkoersen van de Italiaanse banken hard, na de aankondiging van 40% extra belasting. Zo’n 10 miljard euro aan kapitaal verdampte! Sommige aandelen stonden bijna 10% lager. De Italiaanse beurs verloor 2,1% en ook elders in Europa hadden banken het zwaar.

Na heftige discussies en kritiek van bankiers en ambtenaren, wijzigde de regering het plan door een maximum aan de belasting te koppelen, waardoor de impact voor banken kleiner wordt. Daardoor daalt de verwachte opbrengst van de maatregel van 4,5 miljard naar hooguit 2,5 miljard euro.

Naast Italië zijn er afgelopen maanden vergelijkbare stappen genomen door Spanje, Hongarije, Tsjechië en Litouwen. De nieuwe/extra belasting heeft als doel de staatskas te versterken, vooral in landen waar de rentes het snelst stijgen. Ook is men van plan om de opbrengst te gebruiken om hypotheekhouders te helpen.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *