Argentinië heeft sinds vandaag een nieuwe president… Zijn naam: Javier Milei.

De 53-jarige Milei wil met frisse en enigszins radicale ideeën de hevige economische problemen oplossen. Het land gaat immers al tijden gebukt onder torenhoge inflatie en groeiende armoede. Sterker nog, Argentinië heeft een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld (143%). Wat dat betreft zijn er twee belangrijke dingen die je moet weten over deze nieuwe ‘Presidente’. Ten eerste, hij houdt van Bitcoin. Hij zegt dat het “de terugkeer van geld” aan het volk vertegenwoordigt en “verhindert dat politici je door inflatie beroven”. Ten tweede, hij haat centrale banken. Hij noemt ze oplichterij en een “mechanisme waarmee politici de goede mensen bedriegen”.

Dit is wat hij onlangs op nationale televisie zei over centrale banken, inflatie en Bitcoin:

De man heeft bakkebaarden waar Elvis trots op zou zijn. Maar daar gaat het niet om, hij hekelt de centrale banken en is niet te beroerd om dat uit te spreken. Hij zegt letterlijk dat de centrale bank een scam is. Hetgeen me deed denken aan een beroemde quote van Henry Ford:

It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.

Enfin, nu we op weg zijn naar de volgende Bitcoin halving (april 2023), lijkt het alsof we steeds meer in the perfect storm terecht komen. Zo is het hoogstwaarschijnlijk dat er voor het einde van het jaar Bitcoin ETF’s worden goedgekeurd. En naast El Salvador lijkt er nu dus nog een land te zijn dat Bitcoin wil omarmen?

De bovenstaande ideeën liggen natuurlijk allemaal in ons (financiële) straatje, maar Milei heeft nog veel meer plannen. En die zijn in mijn ogen een iets minder goed plan. Zo wil hij de inflatie bestrijden door de noodlijdende Argentijnse munt in te ruilen voor de Amerikaanse dollar. Aan de ene kant logisch, want de US Dollar is een stuk stabieler, maar ondertussen staat deze dollar steeds meer onder druk. Daarnaast heeft Milei gedreigd de banden met belangrijke handelspartners China en buurland Brazilië te verbreken. Ik twijfel of dat een goed idee is, maar de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro is blij met de winst van Milei. “Er gloort weer hoop in Zuid-Amerika”, stelde hij in een reactie.

De nieuwe Argentijnse president zei tijdens zijn campagne ook dat hij een aantal publieke diensten wil afschaffen, net als de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Milieu. Hij is tegen abortus en wil de aanschaf van vuurwapens gemakkelijker maken.


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *