De Rabobank krijgt een boete van 12 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er zouden regels zijn overtreden bij het verstrekken van zogenaamde maatwerkhypotheken.

Bij een maatwerkhypotheek mag een verstrekker afwijken van de maximale leennorm. Voorwaarde is wel dat de verstrekker aan de hand van berekeningen en documenten goed onderbouwt waarom een maatwerkhypotheek passend is. De Rabobank zou daarbij “onvoldoende zorgvuldig te werk” zijn gegaan.

De AFM deed een steekproef waaruit bleek dat de Rabobank-hypotheken “hoger waren dan wat op basis van het inkomen maximaal kon worden geleend”. De toezichthouder merkte daarbij op dat de klanten die deze leningen afsloten voor lange tijd vastzaten aan hoge betalingsverplichtingen. Dat was reden voor de AFM om een flinke boete uit te delen, de hoogste ooit! De bank is het uiteraard oneens met de conclusie van de AFM dat de normen structureel zijn geschonden en vindt het boetebedrag niet proportioneel. Volgens de Rabo vormen maatwerkhypotheken slechts een klein onderdeel van de totale hypotheekportefeuille van de bank. Dat is wellicht waar, maar de bank vergeet voor het gemak dat het niet de eerste keer is dat men voor dit vergrijp op de vingers is getikt. In 2010 kreeg de Rabobank namelijk ook een boete hiervoor, maar dat was destijds 150.000 euro. Misschien dat ze nu wel willen luisteren?


Interessant? Deel het met je vrienden!

JP Burry

Volgt nauwlettend de geldmarkt.. Draait graag dubbeltjes om en bankiert bij Mesa Verde. Zijn visie: vergeet The Big Short, we gaan voor The Big Reset.

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *